‘Zoektocht in de bodem’ wint hoofdprijs van vijfduizend euro bij Folly Art Norg

 

 

 

Henri van Hoeve en Sanne Dijkstra, beiden werkzaam bij Vector-i architecten, hebben volgens een vierkoppige jury de beste folly gemaakt bij de zesde editie van Folly Art Norg. Zij ontwierpen en bouwden hun folly ‘Zoektocht in de bodem’ op basis van klei uit het Groninger landschap. Elke steen werd apart met de hand gemaakt, mede met ehulpt van studenten van het Al;fa College uit Groningen. De publieksprijs ging naar Jan  van Dalen en Minne Galama die met hun ‘Stairway to heaven’ er goed in slaagden de fantasie van de bezoekers te prikkelen. Het evenement vond de afgelopen vier weken plaats in en rond Norg. Er waren ruim honderd inzenders, waarvan er na een selectie – twintig werden gerealiseerd. Een Prestige project van studente Maud van Dommelen completeerde het geheel.

 

 

De jury kwam naast de winnaar Zoektocht in de bodem nog tot drie andere genomineerden; Lembi #1 van de Italiaanse ontwerper Davide Tagliabue, Drift van Louise Caspers en De Hybride Waarnemer van Alexandra van Paassen. Stuk voor stuk folly’s die getuigen van creativiteit en vakmanschap. De jury bestond dit jaar uit Ruud Schenk, conservator van het Groninger Museum, bouwkundige Sophie Kruger, Elles Zoetmulder, interieurarchitect en ex-deelnemer aan Folly Art Norg en Ina Reijnders-Veldhuis (organisatie). Bij de bekendmaking van de winnaar werd door Henri van Hoeve en Sanne Dijkstra ook HarmJan de Boer naar voren gehaald. Hij is docent aan het Alfa College uit Groningen en werkte – samen met zijn studenten - ruim een half jaar samen om ‘Zoektocht naar de bodem’ te vervolmaken. “We hebben er heel veel tijd aan besteed om te komen tot de juiste verhoudingen.” Volgens de jury is ‘Zoektocht naar de bodem’ een voorbeeld van ingetogen architectuur en dwingt de verborgen ingang van de folly de bezoeker tot ontdekking.”

 

 

Jan van Dalen en Minne Galama waren zeer ingenomen met de publieksprijs voor hun ‘Stairway to Heaven’, refererend aan de populaire gelijknamige song van de band Led Zeppelin. Er waren door de bezoekers maar liefst twaalfhonderd stemmen uitgebracht. De folly verbeeldt een touwladder die verdwijnt in de kruin van een hoge boom die lijkt te transformeren in het hemelse. De folly noditg uit tot zelfreflectie.

 

 

Tijdens de feestelijke uitreiking werd de folly van Nico van Bockhooven met de folly Colorful World bekroond met een SDG-predicaat voor duurzame ontwikkelingsdoelen. De folly bestaat uit vlaggen met de zeventien kleuren van de Sustainable Development Goals. Dat is een actie vanuit UNESCO, die door steeds meer organisaties en overheden, zoals gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe, wordt omarmd. Ook de organisatie van Folly Art – vertegtenwoordigd door Ina en Saskia Reijnders - kreeg een SDG-predicaat uitgereikt voor de duurzame manier waarop het evenement wordt vormgegeven. De certificaten werden uitgereikt door Mariëlle Kooij, beleidsmedewerker cultuur van de provincie Drenthe.

 

 

Het was lekker druk de afgelopen vier weken. Elk uur vijftig bezoekers. Over een periode van vier weken gerekend, betekent dat een kleine tienduizend mensen de zesde editie van Folly Art Norg hebben bezocht. Dat lijkt minder dan vorig jaar, toen de organisatie een hoger bezoekersaantal noemde, maar dat was - achteraf gezien - gebaseerd op foutieve aannames en verwachtingen. Bijvoorbeeld omdat we uitgingen van vier tot vijf bezoekers per routeboekje. Per routeboekje hebben we echter iets meer dan twee bezoekers blijkt nu, omdat we dit jaar iedereen hebben kunnen tellen die de route volgde. Transparantie dus.

 

Zeker in de weekeindes was er veel publiek, met de Meet & Greets en muziek bij de folly’s. Een van de follybouwers verzuchtte zelfs dat ze nog nooit zoveel gekletst had als op die Meet & Greet-dag waar ze vertelde over ontwerp en bouw van haar folly.