De voorzieningenrechter heeft in haar vonnis bepaald dat het besluit van de Gemeente Noordenveld om het Oekraïense gezin Lisnychyi uit de opvang te zetten, wordt geschorst in afwachting van het bezwaar dat het gezin hiertegen zal maken. De voorlopige voorziening is toegekend, wat betekent dat het gezin voorlopig mag blijven.
De voorzieningenrechter is van mening dat het bezwaar op procedurele en inhoudelijke gronden kans van slagen heeft. Daarom is de voorlopige voorziening toegekend.
Het College van B&W van de Gemeente Noordenveld had op 30 juli 2024 besloten dat het gezin Lisnychyi per 2 augustus de opvanglocatie aan de 1° Energieweg in Roden diende te verlaten. Om dat besluit kracht bij te zetten is het gezin op de avond van 1 augustus te verstaan gegeven dat indien men dat niet vrijwillig zou doen, de gemeente desnoods met inzet van de politie het gezin zou verwijderen. Ook is het gezin en de bij dit gezin betrokken hulpverlener te verstaan gegeven geen contact met de media te zoeken op straffe van aangifte door de gemeente Noordenveld.
Tijdens de behandeling van de zaak op 12 augustus 2024 bij de voorzieningenrechter in Groningen, werd duidelijk dat het dossier van de gemeente Noordenveld aan alle kanten rammelde. De rechter vond het allemaal "weinig concreet" wat de gemeente had ingebracht en vroeg zich openlijk af of de aanwezigheid van een hondje, een verkeerd geplaatste kast en het knippen van haren voor 5 euro redenen waren om dit gezin te verwijderen.
Uit de schriftelijke uitspraak van 20 augustus blijkt dat de gemeente Noordenveld helemaal niet bevoegd was om dit besluit te nemen. De rechter verwijst in dit verband naar de Regeling opvang ontheemden Oekraine (RooO) waarin geen bepaling is opgenomen op grond waarvan een ontheemde kan worden overgeplaatst naar een opvanglocatie in een andere gemeente.
De gemeente is van mening dat het gezin door hun gedrag heeft gezorgd voor een onveilige sfeer op de opvanglocatie. Om deze mening kracht bij te zetten zijn termen als Intimidatie, bedreigingen en maffia-familie gebruikt door de gemeente. De voorzieningenrechter is echter van oordeel dat de gemeente dit allemaal onvoldoende heeft onderbouwd. Uit de afgelegde verklaringen van andere personen, waarvan de meesten niet op de opvanglocatie wonen, blijkt ook niet waaruit die bedreigingen en intimidatie precies bestonden en met welk doel deze zijn geuit en hebben plaatsgevonden: "De verklaringen zijn op dat punt onvoldoende concreet." Bijna alle mede-bewoners van de opvanglocatie hebben bovendien een steunbetuiging voor het gezin getekend. De gemeente voerde ter zitting aan dat deze steunbetuigingen "onder dwang zouden zijn verkregen." Ook dit is inmiddels naar het rijk der fabelen verwezen.
De gemeente voerde verder nog aan dat het gezin meerdere malen gewaarschuwd zou zijn.
Daarvan is de voorzieningenrechter "niets gebleken."
De gemeente heeft ook geen hoor en wederhoor toegepast na de door hen ontvangen klachten. Het gezin is niet in de gelegenheid gesteld om hun visie hierop te geven. De gemeente heeft meteen besloten de opvang op zeer korte termijn te beeindigen. In plaats van het gezin te wijzen op de mogelijkheden voor bezwaar of beroep - bij een besluit dient een overheidsorgaan de zogenaamde "Rechtsmiddelenclausule" op te nemen - is het gezin verteld dat "het besluit op het hoogste niveau was genomen en dat het niet meer teruggedraaid kon worden." De voorzieningenrechter merkte in dit verband op dat "het in de rede had gelegen om het gezin uit te nodigen voor een gesprek, dan wel hen de mogelijkheid te geven om schriftelijk op de beschuldigingen te reageren. Het bestreden besluit maakt namelijk een grote inbreuk op het prive- en sociale leven van het gezin. De ouders kunnen hun betaalde baan waarschijnlijk niet behouden en de kinderen moeten naar een andere school en kunnen niet bij hun sportclubs blijven." De belangen van dit gezin zijn in het geheel niet door de gemeente afgewogen.
Het gezin wordt nu in gelegenheid gesteld om het voorlopige bezwaar verder inhoudelijk toe te lichten. Daarvoor staat een termijn van zes weken. De gemeente Noordenveld is veroordeeld tot het betalen van griffierechten en proceskosten. Tegen het besluit kan de gemeente niet in beroep of verzet.
De bij dit gezin betrokken hulpverlener, de heer Labberton ook woonachtig in Roden, heeft talloze pogingen gedaan om de gemeente op andere gedachten te brengen. Eerdere gesprekken met de burgemeester, de manager vluchtelingenopvang, de manager beleid en bestuur, de gemeentesecretaris en het locatiemanagement leverden echter niets meer op dan twee locatieverboden voor de hulpverlener waarbij de gemeente opnieuw schriftelijk en mondeling blijkt gaf van onwaarheden en verzinsels om haar besluit kracht bij te zetten. De familie Lisnychyi nodigt bij dezen burgemeester Klaas Smid uit, als hij terug is van vakantie, voor een goed gesprek met een kop koffie en een koekje.
Vrijdagmiddag reageerde de college B&W van Noordenveld op uitspraak rechter inzake Oekraïens gezin in Roden: “Wij respecteren de uitspraak van de rechter. Daarom trekken wij ons besluit in en kan het gezin op de locatie in Roden blijven. Ons belang is en blijft om een veilige en gezonde leefomgeving te bieden aan de Oekraïners die worden opgevangen in Noordenveld.