Er hangen te weinig AED's in Drenthe. Zo blijkt uit de nieuwe AED-kaart van de Hartstichting. "Het zijn gemiddelden. Er zijn zeker gebieden waar het goed is, maar ook waar het niet goed is. Drenthe heeft veel buitengebieden en daar ligt de dekking lager", zegt Marianne Spoelstra, programmamanager AED's bij de Hartstichting.



Een AED is een apparaat dat assisteert bij reanimaties. Het apparaat, met plakkers voor op de borst, geeft een schok. Het gevolg? Een reset voor het hart waardoor het vaak weer in een gezond ritme gaat kloppen.



Met de AED-kaart geeft de Hartstichting een overzicht van alle AED's in Nederland. Daarop is te zien welke buurt of wijk een goede of minder goede dekking voor het levensreddende apparaat heeft.



 


Belangrijk




"Het is dus heel belangrijk dat er altijd een AED in de buurt is", zegt Spoelstra. Op de AED-kaart van de Hartstichting zie je waar in de buurt allemaal AED's hangen en hoeveel burgerhulpverleners er zijn.



Dat laatste is minstens zo belangrijk volgens Spoelstra. "Je kunt wel een AED hebben hangen, maar als je niet weet wat je ermee aan moet, houd je een probleem. Daarvoor zijn reanimatietrainingen die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je burgerhulpverlener wordt."



 


Buitengebieden




Waar het in Drenthe beter kan, is in de buitengebieden. Landelijk gezien is voor 88 procent van de Nederlanders een AED in de buurt beschikbaar. In Drenthe ligt dat gemiddelde op 80 procent.



De belangrijkste oorzaak daarvan is het grote aantal buitengebieden dat de provincie telt. "Assen behoort bijvoorbeeld tot de gemeenten waar het goed gaat, daar is het bovengemiddeld zelfs. Waar de dekking lager ligt, is in Borger-Odoorn, Noordenveld en Aa en Hunze."



Toch betekent een hogere dekking in je gemeente niet per definitie dat het veiliger is, waarschuwt Spoelstra. Het kan namelijk zo zijn dat in een bepaalde buurt, in bebouwde of stedelijke gebieden, geen enkele AED binnen handbereik hangt.



 


Campagnes nuttig




Volgens Spoelstra begint het bij bewustwording. "Jaren geleden zijn we met veel campagnes gestart. Als mensen bewust zijn van het belang van een AED, zorgen ze sneller dat er een AED in de buurt komt. Daardoor hebben is het netwerk sterk gegroeid en steeds meer gedicht."



Ook de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) en Hartveilig Drenthe zijn betrokken bij de acties. Samen met het reanimatie oproepsysteem HartslagNu kijken zij hoe de dekkingsgraad verhoogd kan worden. "Je kan daar zelf als bewoner ook veel in betekenen. Door bijvoorbeeld samen met de buurt een AED aan te schaffen en bedrijven daarbij te betrekken. Soms leveren gemeenten ook een bijdrage", zegt Spoelstra.



 


100 procent?




De dekkingsgraad opschroeven naar 100 procent? Dat is volgens Spoelstra wel een uitdaging. "Het is een dynamisch systeem. Er komen AED's bij, maar er vallen er aan de andere kant ook af. Stel je hebt er eentje aan de buitenkant van je huis en je verhuist, dan neem je die logischerwijs mee naar je nieuwe woonadres. Maar we blijven streven naar de 100 procent", besluit ze.



Benieuwd hoeveel AED's er in jouw buurt hangen? Bekijk dan de AED-kaart op de website van de Hartstichting. Door je postcode in te vullen, krijg je een overzicht van de AED-dekkingsgraad in jouw gebied.