-
Noordenveld in halve finale Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024
10.Jul.2024

Noordenveld in top tien verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2024

 

De gemeente Noordenveld staat in de top tien van de meest toegankelijke gemeenten van Nederland. Dat is woensdag bekend gemaakt. Samen met negen andere gemeenten is Noordenveld nog in de race voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.

 

Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en ook buurgemeente Westerkwartier zijn door naar de halve finale. In de eerste ronde beoordeelden ervaringsdeskundigen zestig procent van de Nederlandse gemeenten. De halvefinalisten ontvingen de beste beoordelingen op hun toegankelijkheid. Maar er blijft voor alle gemeenten werk aan de winkel. Leonard Geluk, algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en voorzitter van de vakjury, is blij met de betrokkenheid van alle gemeenten en hun inwoners: “De beoordelingen zijn waardevolle input voor het lokale beleid: daarin zitten complimenten, maar ook tips voor wat beter kan. Dat gemeenten zelf inwoners actief hebben opgeroepen om hun gemeenten te beoordelen, geeft aan dat ze het belangrijk vinden om te werken aan hun toegankelijkheid.”

 

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Dit is nodig: ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking en kan niet altijd gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en (bewuste of onbewuste) uitsluiting.

 

Stembussen in september voor iedereen open in tweede ronde

Van 1 tot en met 30 september kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de tien halvefinalisten en daarmee aangeven welke daarvan in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

 

Om iedereen kennis te laten maken met het toegankelijkheidsbeleid van de tien gemeenten, voeren zij in hun gemeente en op de website vng.nl/verkiezing campagne. Op de website krijgt elke gemeente een pagina met daarop inzichten van ervaringsdeskundigen, voorbeelden van toegankelijke projecten in de gemeente en input vanuit betrokken bestuurders. Vanuit de verkiezing gaan verschillende Geheime Gasten langs bij de gemeenten om, anoniem en onaangekondigd, de toegankelijkheid onder de loep te nemen

 
 
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.