-
(video) Einde van een tijdperk: Laatste vluchten van historische Dakota bij Groningen Airport Eelde
7.Jul.2024
Het einde is in zicht. De rondvluchten met de historische Dakota vanaf Groningen Airport Eelde stoppen ermee. Vandaag vertrokken de allerlaatste vluchten vanuit Drenthe. "Het is bitterzoet", zegt piloot Eduard Klap.
De organiserende vliegtuigmaatschappij Dutch Dakota Association (DDA) Classic Airlines houdt er na september mee op, maar vandaag waren de laatste vluchten vanaf Groningen Airport Eelde. De DDA stopt om verschillende redenen. Zo is het huurcontract van de opslagplaats voor het vliegtuig op Schiphol opgezegd en ander onderdak was niet beschikbaar.
Ook heeft de Europese Commissie het gebruik van de brandstof waarop de Dakota vliegt (AvGas) per 2025 verboden. De luchtvaartregelgeving is niet meer gericht op historische vliegtuigen van dit kaliber. "Eigenlijk komen we klem met allerlei luchtvaart wet- en regelgeving", aldus Klap.
Dit zorgt voor een hoop verdriet, niet alleen onder de piloten, maar ook onder de Dakota-liefhebbers. Boele Olthof vloog vandaag voor de eerste, en gelijk ook laatste, keer met het vliegtuig mee. Een droom die uitkwam. "Ik heb van jongs af aan dit vliegtuig al in verschillende bouwpakketten. En als ik er zo naar kijk, word ik weer helemaal kinderlijk enthousiast", lacht hij.

 

Ambacht

Niet alleen voor de passagiers is het vliegen in de Dakota een ervaring, ook de piloten genieten volop. Klap noemt het vliegtuig een 'ambacht', het is niet te vergelijken met een normaal passagiersvliegtuig. Alles wordt handmatig bediend. "We moeten zelfs met een kaart op schoot navigeren. Het lijkt wel een houtje-touwtje vliegtuig", grapt Klap.
Dat is niet de omschrijving die Olthof aan het vliegtuig zou geven. "Ik ben best wel lang en had hier lekker veel beenruimte, van mij mag dit wel standaard worden." De binnenkant heeft volgens Olthof een Spartaanse uitstraling. "Ik kan me voorstellen dat wanneer je hier vroeger mee vloog, dat dat een groot genoegen was."

 

'Top-off-the-bill'

In het vliegtuig is ruimte voor achttien passagiers. Klap omschrijft het als een schoolreisje: "Iedereen is ontzettend enthousiast en heeft er zin in." Olthof kan zich daar wel in vinden. "Dit is echt de top-off-the-bill." Niet alleen van het vliegen wordt hij enthousiast, maar het vliegtuig vanaf de grond bekijken is ook al leuk. "Het gaat om het hele proces: het inchecken, foto's maken en de geur opsnuiven. In één woord? Geweldig!"
Het is een teleurstelling voor beide heren dat de rondvluchten in de Dakota moeten stoppen. De DDA hoopt dat het toestel in Nederland blijft bij iemand die er goed voor zal zorgen.
Video/foto's© Niels Holterman ten Hove
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.