-
Gastouderopvang De Boomhut in Peize breidt uit vanaf september
5.Jul.2024

Gastouderopvang De Boomhut in Peize breidt uit vanaf september

 

We ontmoetten Miranda Busscher uit Peize bij het Lettelberterpetten plankenpad. Daar is ze samen met een drietal ‘Buiten Peuters’ zichtbaar aan het genieten van alles wat ze op het pad tegenkomen op weg naar de uitkijktoren die ze heel dapper zijn opgeklommen. Bovenaan werd er fruit gegeten. Eenmaal weer beneden vervolgende ze hun weg en kwamen ze een hutje tegen met een gesloten deur. De kinderen vonden dat erg spannend. Ze mochten zelf de deur openmaken en toen bleken ze in een vogelkijkhut terecht te zijn gekomen. Op de terugweg kwamen ze dan eindelijk bij het lang verwachte plankenpad uit.

 

We vragen Miranda hoe het concept van Buiten Peuters is ontstaan. Ze vertelt: “ Ik heb een sociaal gerichte opleiding gedaan en daarna heb ik heel bewust gekozen voor dingen die me gelukkig maken. Dat doe ik nu steeds meer, ook in mijn werk. De vorm waarin werd in de loop der tijd steeds duidelijker. De antroposofie en de yoga hebben mij geleerd om te vertragen. Wat ik probeer mee te geven is dat je best een stapje terug mag doen en dat je in eigen tempo mag groeien. Elk kind heeft zijn eigen talenten al in zich en wij als ouders en verzorgers mogen dit faciliteren. Gras gaat immers ook niet harder groeien als je er aan trekt.

Ik heb een periode heel veel gewandeld en bijvoorbeeld ook het Pieterpad gelopen. Het buiten zijn brengt dat je de omgeving kan verkennen en je in contact staat met de natuur om je heen. Hierdoor worden alle zintuigen aangesproken. Ik merk dat kinderen zelf ook behoefte hebben aan buiten spelen en vrij kunnen bewegen. Ook heb ik een gewerkt op een basisschool. En mede daardoor ontdekte ik dat ik graag alles wilde combineren: dus werken met jonge kinderen en het buiten zijn. En dit alles op een kindvolgende manier zodat ieder kind op zijn of haar eigen tempo en vanuit eigen interesse dingen kan leren. “

 

Nadat de kinderen zich vermaakt hebben tijdens de ontdekkingstocht in Lettelbert, werd het tijd voor een picknick op een bankje. Met een goed gevulde buik, gingen alle kinderen weer in de bakfiets en zo fietste Miranda met de kinderen terug naar haar thuislocatie in Peize. De kinderen dommelde zelfs al een beetje in de bakfiets door de frisse buitenlucht.

 

In Peize heeft Miranda achter haar huis een mooie binnenlocatie met een grote tuin speciaal ingericht voor de peuters. Elk seizoen is er van alles te doen. Zo bakken ze vaak samen broodjes, wordt de moestuin onderhouden en kunnen ze per seizoen uit de tuin eten. Of ze zingen liedjes over de seizoenen en jaarfeesten waar soms ook de ouders bij betrokken worden. In een groepje van maximaal 5 peuters van 2 tot 5 jaar wordt er gespeeld en geobserveerd. Hierdoor ontstaat er vaak een mooie verbinding ook tussen de peuters onderling.

 

Miranda vertelt: “Wat mijn peuteropvang zo uniek maakt, is dat we het grootste gedeelte van de tijd buiten zijn; ook als het regent. Met goede kleding is het vaak ook dan geweldig om buiten te zijn; de peuters vinden het heerlijk om buiten in de plassen te stampen. Doordat we met de seizoenen leven, is er ook altijd wat buiten te doen. We bouwen sneeuwpoppen, we planten zaadjes in de grond, we eten uit de moestuin en we maken herfstige kunstwerken.“

 

Om kwart voor 1 worden de peuters weer opgehaald. Hun buikjes zijn goed gevuld en aan de blije koppies van de peuters te zien, was het uitstapje meer dan geslaagd. Ze zitten vol verhalen. Een ouder vertelt dat haar peuter al begint te glunderen als ze de bakfiets van Miranda ziet staan.

 

Vanaf september 2024 breidt de Buiten Peuters uit met een extra speelochtend. De Buiten Peuterspeelochtenden zullen zijn op maandag van 08.30 uur tot 12.45 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.45 uur. Op termijn zullen de Buiten Peuter-ochtenden uitgebreid worden met buitenschoolse opvang.

 

Voor meer informatie of aanmelden, kijk op: www.gastouderopvangdeboomhut/buitenpeuters 

Credits Caren Appelman

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.