-
Column vogels in Nederland: Trip van vader Theo en dochter Amanda Kompier naar de Farne Eilanden
4.Jul.2024

Column vogels in Nederland,

 

Het heeft even geduurd voor ik weer een column heb gemaakt, mede door onverwachte omstandigheden, en mede ook omdat ik de spirit een beetje kwijt was.

Maar goed nu schrijf ik deze column met de gedachte waar het deze keer over zal gaan, er zijn al zoveel vogels aan de beurt geweest. Dus heb ik bedacht dat het deze keer gaat over de trip van mijn dochter Amanda en mij naar de Farne Eilanden. En waarom hier over? Omdat daar veel vogels broeden die hier tijdens de vogeltrek wel gezien worden, dus dat is deze keer de link met Nederland.

 

De Farne Eilanden is een eilanden groep die net boven Newcastle voor de kust ligt. We gaan met een organisatie “Delta Safari” daar heen, dit omdat je dan zelf niets hoeft te regelen. Op vrijdag vertrekken wij met de nachtboot vanuit IJmuiden naar Newcastle waar wij in de ochtend rond 10 uur aankomen. Dan moeten we van daaruit nog een uurtje met de bus naar Seahouses vanwaar de boot naar de Farne Eilanden vertrekt. In de haven zien we direct al een aantal Eider eenden met jongen zwemmen. Maar eenmaal buiten de haven zien wij al gauw de eerste Papegaaiduikers zwemmen en dat is ook de soort waar het deze trip om gaat. Zij broeden hier in grote getalen samen met Zeekoeten, Alken en Noordse Sterns. Jan van Genten hebben we ook veel gezien. En ook Zeehonden worden er veel gezien. En ondanks de mooie soorten die hier broeden eisen de Papegaaiduikers de hoofdrol op. Overal waar je kijkt zie je ze en zien er zo schattig uit. Vanwege hun grote kleurrijke snavel worden ze ook wel clown vogel genoemd. Nadat we alle eilanden rond en omheen gevaren hebben is het weer tijd om terug te gaan naar de haven en met de bus terug naar Newcastle. Want om vijf uur vertrekt de boot weer richting IJmuiden. In de bus even de tijd om alvast de foto’s te bekijken en er achter komen dat er weer veel te veel gemaakt zijn. Lang leve het digitale tijdperk, uiteindelijk meer dan 800 foto’s gemaakt.

 

En vanaf de boot valt er ook genoeg te zien zoals Bruinvissen, Witsnuitdolfijnen en zelfs een Dwergvinvis zwom er langs de boot. Het is een heel intensief weekend maar de Farne Eilanden is het de plek waar je het dichts bij ons land Papegaaiduikers kunt zien. En voor volgend jaar hebben we besloten om een dag langer te gaan.

 

Tekst en Foto’s© Theo Kompier

foto
foto
foto
foto
foto
foto
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.