Cornelis Jetses
Meer dan Ot en Sien


 


Museum Havezate Mensinge in Roden presenteert van 6 juli tot en met 5 januari 2025 de tentoonstelling "Cornelis Jetses: meer dan Ot en Sien." De in 1873 geboren Groninger is vooral bekend als illustrator van de leesplank "Aap, Noot, Mies" en Ot en Sien, de bekende buurkinderen die dit jaar 120 jaar bestaan. Veel van deze afbeeldingen kennen we vandaag de dag nog op koekblikken en andere snuisterijen. Jetses heeft echter heel wat meer te bieden: prachtige illustraties van sprookjesboeken, sierlijke affiches en zelfs een Indische versie van Ot en Sien!


 


Cornelis Jetses is te beschouwen als kunstenaar onder de illustratoren. Zijn werk laat een grote diversiteit zien: van monumentale muurschilderingen tot aquarellen van lieflijke tafereeltjes met levendige composities. Hij heeft naast zijn bekende werk voor het basisonderwijs en de vele schoolplaten ook een groot aantal affiches ontworpen en tal van sprookjesboeken. Jetses is in dit onbekende werk sterk beïnvloed door de vormentaal van de Jugendstil. Ook heeft hij veel illustraties gemaakt voor de Indische markt. Hij paste hiervoor bestaande Nederlandse leesboekjes aan op de leefwereld in Nederlands-Indie. Zo zijn de illustraties van Ot en Sien aangepast en 'verindischt.'


 


De tentoonstelling "Cornelis Jetses: meer dan Ot en Sien" biedt een kennismaking met het talent en de veelzijdigheid van de kunstenaar. Met bruiklenen van de Cornelis Jetses Stichting in Groningen en het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht worden er nooit eerder vertoonde werken getoond. In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de grote diversiteit van zijn oeuvre: zijn reclamewerk, sprookjes, de originele tekeningen van minder bekende schoolplaten en de illustraties die hij voor het Nederlandse, Duitse en Indische leesonderwijs heeft gemaakt.
De tentoonstelling 'Cornelis Jetses opent 5 juli en is daarna het gehele jaar te bezichtigen van woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kerstperiode zijn we geopend van maandag tot zondag. Kijk voor de actuele openingstijden de website. De museumzalen zijn te bereiken door middel van een trap en daarmee helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


 


Museum Havezate Mensinge
Mensingheweg 7, 9301 KA Roden
Mensinge.nl