Afvalkraam is vooral erg handig.


 


Dit is echt geweldig, ik kom zeker vaker langs’


 


,,Goedemorgen”, zegt Reinder Enuma uit Peize als hij met zijn fiets bij de afvalkraam arriveert. Hij parkeert zijn fiets – een driewieler – vlak voor de afvalkraam, die vandaag in zijn dorp staat. ,,Ook een goedemorgen”, verwelkomt Richard Huisman hem. Hij is medewerker van de gemeente Noordenveld. ,,Waar kan ik u mee helpen?” Reinder stapt van zijn fiets af en loopt naar de kist, die er achterop staat. ,,Met een heleboel”, antwoordt Enuma met een glimlach. Hij opent de kist en haalt er van alles uit: oud ijzer, lege batterijen, een oude autoradio, gebruikte kwasten. Allemaal gebruikte spullen, die Enuma liever kwijt dan rijk is. Samen met Huisman vindt hij er een plekje voor in de afvalkraam. Bij de kraam kunnen bewoners gratis kleine hoeveelheden afval inleveren. Alles wordt gesorteerd in bakken en kratten.


 


Iedere inwoner van Noordenveld kan er gebruikte spullen inleveren. Denk daarbij aan dingen zoals een elektrische tandenborstel, een emmertje puin, spaarlampen of andere kleine materialen. De afvalkraam staat elke week op een andere plek in de gemeente om het inleveren van afval te vergemakkelijken. Hiervoor hoeft niemand meer apart naar het Grondstoffencentrum te rijden. Ook een afspraak maken is niet nodig. Iedereen mag langsgaan wanneer het hem of haar uitkomt. ,,Ik heb hier nog wat vloeibaars”, zegt Enuma. ,,Dat hoort bij het chemisch afval”, vult Huisman hem aan. ,,Dat mag in deze bak.” Jullie hebben ook voor alles een plekje, zegt Enuma. ,,Fantastisch en dat zo dichtbij huis.”150 inwoners


Het is inmiddels 10.30 uur. De afvalkraam is nog maar een half uur geopend en nu al zijn er 25 mensen langs geweest met afval. ,,Het loopt elke keer behoorlijk door. Gemiddeld komen hier in de vier uren dat wij hier staan zo’n honderd mensen hun afval brengen. ,,Maar dit is nog lang niet de drukste locatie”, laat Huisman weten. ,,In Nieuw-Roden komen er vaak wel 150 inwoners langs.”


 


Je komt van alles tegen’


Op de vraag of er ook wel eens gekke dingen ingeleverd worden, is hij duidelijk: ,,Ja, je komt van alles tegen. Van seksspeeltje tot iemand die met een grote kar vol puin komt aanzetten. Hier kan veel, maar de laatste heb ik toch echt doorverwezen naar ons Grondstoffencentrum.” Voor grotere hoeveelheden/afmetingen zoals een wasmachine/koelkast of een kruiwagen/aanhanger/kofferbak kan iedereen terecht bij het Grondstoffencentrum aan de Ekkelkamp 4 in Roden.


 


Eerste keer
Sylvia van Diejen parkeert haar auto naast de afvalkraam. Uit de kofferbak tilt ze een roestige, ijzeren kroonluchter. ,,Het lijkt wel één uit een kasteel”, beschrijft Huisman het voorwerp. ,,Dat valt mee. Hij lag al enige tijd bij ons op zolder, maar niemand wil hem hebben.” Het is voor Van Diejen uit Peize de eerste keer dat ze de afvalkraam bezoekt. ,,Ik heb de afvalkraam een aantal keer zien staan. Het maakte me nieuwsgierig. Mag ik mijn kroonluchter bij jou achterlaten?”, vraagt ze aan Huisman. Hij stemt in: ,,Zeker, die past mooi in onze oud ijzerbak.” Van Diejen vraagt wat meer informatie en besluit om vaker van deze dienst gebruik te maken. ,,Wat een mogelijkheden. Dit is echt geweldig. Ik kom zeker vaker langs”, stelt ze.


 


Gemiddeld genomen nemen de medewerkers van de gemeente tweeduizend kilo per maand in, verdeeld over alle twaalf locaties tezamen. Een teken dat de afvalkraam niet meer weg te denken is uit Noordenveld. Op de locaties in Nieuw-Roden en Nietap wordt het meest ingeleverd.


 


Piepschuimshredder
Voor inwoners met piepschuim: ook dat mag ingeleverd worden bij de afvalkraam. ,,We beschikken zelfs over een piepschuimshredder, zodat alles klein gemaakt wordt en we meer kunnen aannemen.”


 


De afvalkraam staat twaalf keer per maand op een andere locatie in de gemeente. Elke keer is de afvalkraam geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Hieronder vindt u een overzicht van de standplaatsen:


Locatie: Elke maand:
Altena, Dorpshuis Vierde maandag
Een, MFA Eerste maandag
Lieveren, achter het café Vierde woensdag


Nietap, Joh. Vermeerstraat Vierde donderdag


Nieuw-Roden, Poiesz Derde maandag
Norg, Brinkhofweide Tweede donderdag
Norg, Brinkhofweide Vierde dinsdag
Peest, De Jagershof Derde dinsdag
Peize, Café Ensing Derde donderdag
Roderesch, RAShuys Tweede maandag
Roderwolde, MFA Tweede woensdag
Veenhuizen, School Speel en Leer Eerste donderdag