Havezate Mensinge in zwaar weer: Dreigende sluiting van uniek Drents erfgoed

Museum havezate Mensinge in Roden verkeert in zwaar weer. Door de gestegen energiekosten en algemene kostenstijgingen is het jaarlijkse tekort opgelopen tot 50.000 euro. Mensinge, een uniek erfgoed voor Drenthe, is de enige nog voor publiek toegankelijke havezate in de provincie.

De havezate biedt een unieke combinatie van een prachtig landgoed, de oorspronkelijke inrichting met een schitterende porseleincollectie. Sinds het vertrek van de laatste bewoners in 1985, fungeert Mensinge als museum, gerund door een kleine staf en enthousiaste vrijwilligers. Bezoekers reageren altijd enthousiast op de verhalen over de bewoners en de eeuwenlange geschiedenis die de vrijwilligers vertellen.


 


Gisteren heeft directeur Jantina van der Broek tijdens de behandeling van de cultuurnota in Provinciale Staten om hulp gevraagd aan de provincie Drenthe. Ook wordt onderzocht of de gemeente Noordenveld een bijdrage kan leveren, hoewel de gemeente al een ruime structurele subsidie verstrekt en momenteel financieel krap bij kas zit. Indien er geen oplossingen worden gevonden, dreigt het museum per 1 januari te moeten sluiten, waarmee een uniek stuk Drents erfgoed zou verdwijnen.

Het museum doet er alles aan om deze sluiting te voorkomen. Zo is het sinds kort mogelijk om een mooie vergaderzaal te huren voor maximaal 12 personen. Daarnaast opent op 5 juli een prachtige tentoonstelling over de onbekende kant van Cornelis Jetses, in samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht en de Cornelis Jetses Stichting in Groningen. De verwachting is dat de originele tekeningen en schetsen, waarvan sommigen nog nooit aan het publiek zijn getoond, een groot publiek zullen trekken.


 


De toekomst van Havezate Mensinge blijft echter onzeker door de hoge kosten. Met spanning wordt dan ook de besluitvorming in Provinciale Staten en de gemeenteraad afgewacht.