Nieuw openbaar toilet in Roden


Moet jij wel eens nodig naar het toilet, maar is in de buurt geen toilet te vinden? Daar hebben meer mensen last van. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van alle Nederlanders soms tot regelmatig thuisblijft vanwege een gebrek aan voldoende toiletten.


Dat kan verschillende redenen hebben, zoals maag- of darmproblemen.


Ook in onze gemeente blijven om die reden mensen thuis, gaan weinig de deur uit of zijn snel weer thuis.


 


In Roden werd dit jaar een nieuw toilet geopend, volledig toegankelijk voor iedereen; bezoekers met hoge nood en personen met een (tijdelijke) beperking.


Bij het toilet zijn onder meer geleidelijnen, verlichting en brailleschrift aangebracht. De vloer, maar ook de toiletbril en de wasbak wordt automatisch schoongemaakt. ‘Wij hopen hiermee een drempel weg te nemen voor mensen om de deur uit te gaan’, zegt wethouder Robert Meijer. Hij vervolgt: ‘We willen hiermee een sociaal isolement tegengaan. In Noordenveld moet iedereen gewoon mee kunnen doen. We zien dat er tot nu toe al veel gebruik van gemaakt wordt.’


 


Sensoren tegen hangjeugd


De unit is een onaangename plek voor hangjeugd om in te hangen.


De vloer zit vol met sensoren. Zodra meerdere mensen de unit ingaan, wordt dit gedetecteerd en zorgt de slimme unit voor een flikkerend licht, een onaangename toon en ook gaat de deur niet op slot. Het kan natuurlijk ook dat de vloer meerdere personen detecteert, omdat een begeleider meekomt met een persoon met een beperking. Voor mensen met een begeleider, een rolstoel of scootmobiel, bestaat de mogelijkheid om een eurosleutel aan te vragen. Dat kan via www.eurosleutel.nl . Door deze sleutel te gebruiken worden de beperkingen opgeheven.


 


Onderzoek naar extra openbare toiletten


Het aantal openbare toiletten brengen we op dit moment in kaart (zowel de dorpen als de buitengebieden). We nemen daarin ook horeca mee. We gaan met eigenaars in gesprek of zij hun toilet (bijvoorbeeld tegen een kleine vergoeding) willen openstellen.


In de meest ideale situatie kan een wandelaar elke vijf kilometer een openbaar toilet verwachten. Voor een fietser geldt een afstand van 25 kilometer.


In de natuur valt te denken aan een natuurtoilet. Een natuurtoilet blijft hygiënisch door een luchtsysteem, bacteriën of een wormensysteem. Dit voorkomt stank en plagen. Over dergelijke toiletten gaan we in gesprek met betrokken (natuur)organisaties.


 


Hoge Nood-app


Een overzicht van alle openbare toiletten is te vinden in de Hoge Nood-app, die is te downloaden in de appstore. Daarin wordt onder meer de locatie vermeld, wat de openingstijden zijn en of er een vergoeding gevraagd wordt.


Het nieuwe openbaar toilet bij Roden Centraal dat dagelijks geopend is van 5.30 uur tot middernacht.


 


Heeft u uw stem al uitgebracht?


De gemeente Noordenveld doet dit jaar mee aan de verkiezing


Meest Toegankelijke Gemeente.


Via www.meesttoegankelijkegemeente.nl  kun je laten weten hoe makkelijk bereikbaar je bijvoorbeeld supermarkten, de huisarts, parkeerplaatsen vindt in onze gemeente.


Ook andere belangrijke onderdelen komen aan bod, zoals de informatie op de website van de gemeente en de inrichting van de stembureaus. Er is ook ruimte voor tips, adviezen, of complimenten.


Stemmen kan tot en met 30 juni