Het laten zien van zijn geslachtsdeel moet een 80-jarige man bekopen met twee weken cel, schrijft Rtvdrenthe.


De man zit inmiddels voor seksueel misbruik van zijn kleindochters een celstraf van drie jaar uit. Deze nieuwe straf wordt daarbij opgeteld.


 


De man ontkent het tonen van zijn geslachtdeel in juni 2022 voor zijn toenmalige woning in Roden. Hij zat op een bankje in de zon en werd aangesproken door een politieagent.


"Ik moet in slaap zijn gevallen", zei de tachtiger bij de politierechter. De rechter vindt dat geen reden om dat met een ontbloot deel van het onderlichaam te doen.


 


Te korte broek


De tweede keer dat de man in de fout ging, was in september vorig jaar. De man fietste langzaam in een te korte broek over Ceintuurbaan-Noord in Roden. De kinderen zagen het geslachtsdeel van de man uit z'n broek hangen. De moeders deden aangifte.


De advocaat van de man twijfelde aan de betrouwbaarheid van deze aangifte. Er gingen al roddels rond over de verdachte, bracht hij naar voren.


 


Hoger beroep


De rechter ging daar niet in mee. Sommige kinderen zeiden dat ze niets hadden gezien. "Als er sprake was van een hetze, dan hadden alle kinderen wel gezegd dat ze iets hadden gezien."


De tachtiger werd vorig jaar in maart veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man ging tegen deze veroordeling in hoger beroep.


 


Ingetrokken


De zaak zou in november voor het gerechtshof dienen, maar de man zag kort voor de zitting daarvan af. De officier van justitie vroeg zich af of dit te maken had met de aangiftes in september. "Nee, ik was bang dat ik een hogere straf zou krijgen", zei de man. Sinds de intrekking van het hoger beroep zit de man zijn opgelegde straf uit.


Boven zijn hoofd hing nog een jaar voorwaardelijk. Hij ging namelijk in de proeftijd over de schreef. Dat zou kunnen betekenen dat hij die straf ook moet uitzitten. De officier van justitie vroeg de rechter de voorwaardelijke straf te laten staan en de bijzondere voorwaarden uit te breiden. Hier ging de rechter in mee. De man komt in februari 2027 weer vrij.