DitisRODEN op de koffie bij Tom Spiegelaar van Vida Libre


 


Na een op de koffie met Jochem Schaap, komen we terecht bij Tom Spiegelaar van Vida Libre. De veranda specialist van Roden. We nemen graag een kijkje binnen.


 


Vida Libre... "vrij leven" betekent het. En die mogelijkheden biedt deze prachtige zaak. De 34-jarige Tom Spiegelaar, de eigenaar van deze zaak, begroet ons hartelijk en laat ons vol trots de grote showroom zien, wat er echt super gelikt uit ziet. Wat meteen opvalt is dat er veel wordt samen gewerkt met andere locale ondernemers. Zo komt de bestrating van Schaap bestrating en tuin, de auto's, die model staan onder de carport van Century en tuinmeubels van De Vries XL. "Schoenmaker blijf bij je leest", zegt Tom. "Wanneer iemand het complete plaatje wil, dan geven elkaars namen door, zo houdt een ieder zich het bij zijn eigen specialisme en houden we het locaal."


 


We nuttigen de koffie in de bedrijfskantine, waar een grote tafel staat, een grote tv, voetbaltafel en niet geheel onbelangrijk een mooie houten barretje. "We zijn een heel hecht team en iedere vrijdagmiddag na het werk hebben we een vrijmibo (vrijdag middag borrel). De partners met kinderen zijn dan ook welkom. Gezellig, maar ook belangrijk voor het team gevoel. Twee keer in de week komt er een schoonmaakster van Kallenkoot, maar zij wordt ook uitgenodigd voor bedrijffeestjes en krijgt ook van ons een kerstpakket. Zij hoort net zo goed bij het team!"


 


Hoe ben je zo in deze specialisme gerold?
"Ik ben begonnen met werken op mijn 15e bij lunchroom De Berk, Jan Giezen zat er toen nog in. Dit heb ik tot mijn 26e gedaan. Daarnaast deed ik na de HBO, een opeiding voor Biologie en medisch onderzoek. Door een bijaantje in de schoonmaak bij Kallenkoot dacht ik, dat kan ik ook zelf en zo kwam het idee om samen met mijn kameraad Lars van Dijk een glazenwasbedrijf te beginnen, maar dan meer voor particulieren. Dit liep als een trein en de studie bleek de verkeerde studie, waardoor ik me volledig op onze onderneming kon storten. Ik kwam in aanraking met het concept veranda's, waar ik 3 dagen in de week monteerde, dit naast het glazen wassen. We begonnen in een klein pandje aan de 1e Energieweg onder de naam Veranda's Roden. In 2012 bood Erwin Schuiling zijn handjes aan als ZZP-er, waardoor we konden doorgroeien en 2017 de kans kregen te verhuizen naar een groter pand aan de Ceintuurbaan Noord. Ondertussen ook maar gestopt met het glazenwasbedrijfje, en me volledig hierop gestort. Erwin verving mij als ik bijvoorbeeld op vakantie was en hij kan ook opmeten, monteren en in de showroom staan. In 2019 zijn we dan ook een samenwerking aangegaan. Maar ja, hoe splitsen we de inkomsten en kosten? Zo kwam Veranda's Assen als extra filiaal. In 2022 kwam de kans om dit pand te kopen aan de Westeres. Een hele uitdaging om het te maken zoals het nu is. En meteen ook de kans om de naam om te gooien naar Vida Libre. Want behalve overkappingen hebben wij ook zonwering."
Inmiddels werken er 16 man/vrouw en het mooiste is dat iedereen in Roden woont, of in ieder geval een connectie heeft met Roden. "Bijzonder is dat er ook weinig verloop is in het personeel. En ik besef me goed dat we echt wel groot zijn geworden, waar eerst 1 persoon van de inkomsten rond moest komen, redden nu 16 gezinnen het. Denk dat je daar wel trots op kunt zijn. En dat we hecht zijn blijkt wel uit het feit dat we een nieuwe collega, die onderweg hier naar toe op zijn eerste werkdag een scooter ongeluk kreeg, 3 collega's in de bus sprongen en hem te hulp schoten door de scooter thuis te brengen. Dat hij na 3 weken, wat eigenlijk zijn proeftijd was, gewoon mocht blijven, vind ik niet meer dan normaal, maar wat hem verbaasde."


 


Naast het werken bij Vida Libra heeft Tom een hele leuke vriendin, Dominique en hebben ze een dochter. Als grote hobby zit Tom bij de vrijwillige brandweer. Daar zit hij al vanaf 2016 bij en in sinds 2020 als bevelvoerder.


 


Wij waren erg onder de indruk van deze prachtige zaak. Een aanrader voor u als lezer om er eens een kijkje te nemen. U wordt er hartelijk ontvangen en laat u gerust, vrijblijvend informeren over de vele mogelijkheden. Want die zijn er genoeg, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen op je overkapping.


 


Credits ©Coby van Zanten