Training voor vrouwen met interesse in de politiek


 


Vrouwen die willen uitzoeken of de politiek iets voor hen is, kunnen dit najaar de gratis training Politica Start volgen. Deze training bestaat uit drie zaterdagmiddagen. De provincie Drenthe stelt haar Provinciehuis in Assen beschikbaar. Vrouwen uit alle noordelijke provincies kunnen zich aanmelden.


 


Met de gratis training maken vrouwen op een leuke manier kennis met politiek. Zo kunnen ze op tijd voor de volgende verkiezingen ontdekken of de gemeenteraad iets voor hen is. Op 18 maart 2026 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Veel partijen beginnen ongeveer een jaar voor de verkiezingen al na te denken over hun kandidatenlijsten.


 


Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 werden in heel Nederland gemiddeld 37% vrouwen verkozen. Dat is meer dan in 2018, maar nog steeds maar iets meer dan een derde. En dat terwijl de Nederlandse bevolking voor de helft uit vrouwen bestaat. Dat kan beter, vindt de Alliantie Politica. Deze samenwerking tussen de organisaties Stem op een Vrouw, Nederlandse Vrouwen Raad, WO=MEN en Emancipator wil de positie van vrouwen in de politiek verbeteren.


 


Politica Els Borst (viceminister-president) zei ooit: "Politiek is te belangrijk om aan mannen over te laten." Een gelijkere verdeling tussen mannen en mensen die zich als vrouw identificeren zorgt voor betere besluiten in de gemeenteraad. Bovendien voelen kiezers zich beter vertegenwoordigd als ze mensen in de politiek zien die op hen lijken.


 


Dat de training in Assen gegeven wordt, is te danken aan Anita van der Noord (foto) van Politiek Netwerk Drenthe. Toen zij hoorde dat Alliantie Politica locaties voor de training zocht, nam ze direct contact op met de organisatie. Daarna vroeg ze gedeputeerde Yvonne Turenhout om het Provinciehuis ter beschikking te stellen.


 


Er kunnen twintig vrouwen meedoen aan de training. De bijeenkomsten zijn op 7 september, 19 oktober en 9 november, steeds van 13.00 tot 16.30 uur. Meer informatie lezen kan op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-politica-start-3-daagse-training-916085836397?utm_experiment=test_share_listing&aff=ebdsshios.