Flitsbezoek Raad en College Noordenveld aan Belgische Koloniën van Weldadigheid


 


Op 7 en 8 juni bezochten leden van de gemeenteraad en het college de twee Vlaamse Koloniën van Weldadigheid in Merksplas en Wortel. Vergelijkbaar met Veenhuizen, stammen deze koloniën, vlak over de grens bij Brabant, uit de tijd van een sociaal experiment om arme gezinnen en mensen te helpen een eigen bestaan op te bouwen.


 


Leerzaam en nuttig


De Noordenvelders kregen veel informatie over de geschiedenis van de Belgische koloniën en de wijze waarop de locaties met karakteristieke gebouwen bewaard, beheerd en geëxploiteerd worden. Burgemeester Klaas Smid: ‘Het was een leerzaam werkbezoek. We hebben ervaringen kunnen uitwisselen en het was goed om de banden met deze koloniën aan te halen. Ook voor de onderlinge sfeer is zo’n werkbezoek nuttig voor raadsleden en collegeleden’.


 


Verenigd Koninkrijk der Nederlanden


Ruim 200 jaar geleden werden in Nederland vijf en in België twee koloniën opgericht door  een particuliere organisatie; de Maatschappij van Weldadigheid. Dit gebeurde in de tijd waarin Nederland en België samen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vormden. Voor Noordenveld is extra interessant dat Wortel net als Veenhuizen de status heeft van UNESCO Werelderfgoed. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het uniek, onvervangbaar en van waarde zijn voor de hele wereld. De status houdt in dat het beter bewaard kan blijven voor toekomstige generaties.


Foto's© Gemeente Noordenveld