-
Noordenveld: Groente-, fruit- en tuinafval; wat mag er wel en niet bij?
11.Jun.2024

Groente-, fruit- en tuinafval: wat mag er wel en niet bij?

 

Mag een kaaskorst in de groene gft-container? En hoe zit het met kattenbakvulling en zaagsel? Weet u het? Een kaaskorst en kattenbakvulling mogen er niet in, zaagsel wel. Hieronder leest u wat er wel en wat er niet in de groene container mag.

 

Een groot deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit gft-afval. Gft-afval staat voor groente-, fruit en tuinafval, maar het is meer dan dat. Zo vallen vlees- en visresten er ook onder, inclusief botten en graten. Net als gestold bakvet, jus en koffiedik.

 

Gft-afval wordt compost en brandstof

Het scheiden van gft-afval draagt bij aan een beter milieu. Van een groot deel van het gft-afval wordt in een vergistingsbedrijf groen biogas gemaakt. Van het gft-afval dat overblijft, wordt compost gemaakt. Compost is een voedingsrijke bodemverbeteraar voor tuinen en landbouwgrond.

 

Alleen van schoon gft-afval kan compost of biogas worden gemaakt. Daarom is het van belang om te weten wat wel en wat niet bij het gft-afval mag. Met het scheiden van gft-afval draagt u bij aan een duurzame toekomst.

 

Wel bij het gft-afval mogen:

Resten van groenten en fruit, schillen, etensresten, zuivelproducten, vlees- en visresten inclusief botten en graten, gestold bakvet en jus, losse thee, theezakjes, koffiepads, koffiedik, bloemen, planten, fijn snoeiafval, bladeren, gemaaid gras, takken, kleine boomstronken of stammen, hooi, zaagsel en stro inclusief uitwerpselen van huisdieren.

 

Niet bij het gft-afval mogen:

Verpakkingen, plastic tassen, drankenkartons, kaaskorst, frituurolie, vet, kauwgom, aardewerk, potten, timmerhout, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, uitwerpselen van grote huisdieren, slachtafval, dode dieren, vogelkooizand en kattenbakvulling.

 

Het gescheiden inzamelen van gft-afval is eenvoudig

U kunt het in de groene container doen. Verzamelt u het afval in een zakje? Gebruik dan papieren zakken, die na twee weken samen met het afval composteren. Een composteerbare plastic zak mag ook. U herkent deze zakken aan het Kiemplantlogo of het OK-compostlogo. Bioplastics en andere plastics mogen niet in de groene container.

 

Gft-afval wordt nu elke week opgehaald

In de afvalkalender en in de app AfvalWijzer ziet u wanneer uw groene container wordt geleegd. In de zomermaanden is dat elke week.

 

Als u veel tuin- of snoeiafval heeft, kunt u het gratis naar het Grondstoffencentrum aan de Ekkelkamp 4 in Roden brengen. Neem in dat geval uw Afvalpas mee.

 

Een paar tips:

- Houd het afval droog om geuren en insecten te verminderen.

- Maak de groene container regelmatig schoon.

- Zet de container op een koele, schaduwrijke omgeving. Dit helpt om stankoverlast in de zomer te voorkomen.

Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.