-
Klaas Smid maakt zich grote zorgen om grote financiële problemen
8.Jun.2024
Het 'ravijnjaar' 2026 komt voor Drentse gemeenten steeds dichterbij. Vanaf dat jaar dalen de uitgaven van het Rijk aan gemeenten structureel met 2,5 miljard per jaar. Naar verwachting kampen ruim 200 Nederlandse gemeenten vanaf 2026 met grote financiële tekorten, schrijft de NOS.
De bezuiniging is nog een overblijfsel van het beleid van het huidige, demissionaire kabinet en het is nog maar de vraag wat het nieuwe kabinet gaat doen. Maar Klaas Smid, voorzitter van de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) maakt zich in ieder geval grote zorgen. "2025 wordt ook al een lastig jaar voor gemeenten, het ziet er voor het merendeel slecht uit."

 

Te veel taken, te weinig middelen

In de afgelopen jaren zijn steeds meer taken naar gemeenten gegaan en nu komt daar een grote bezuiniging vanuit het Rijk bovenop. "Gemeenten hebben te veel taken, maar te weinig middelen", legt Smid uit. "In het sociaal domein hebben ze er veel taken bijgekregen, daarvan kun je niet zeggen 'we houden er mee op'. Toch moet er op essentiële taken bezuinigd gaan worden. Of de belastingen moeten omhoog."
Waar op bezuinigd gaat worden verschilt per gemeente en is bovendien nog onduidelijk, maar Smid, die eveneens burgemeester van de gemeente Noordenveld is, verwacht wel dat alle Drentse gemeente problemen gaan krijgen door de verlaging van het budget. "Volgens mij speelt het bij alle gemeenten. Soms heb je nog een eenmalige meevaller als gemeente, maar dit zijn incidentele gelden. Structureel gaan alle gemeente het moeilijker krijgen."

 

Nieuwe kabinet

"Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet bestaat echt nog uit hoofdlijnen, heel veel blijft nog onduidelijk. Ze hebben we het belang van gemeenten wel benadrukt, maar ik volg dat niet met een gerust hart. Ik maak me wel zorgen."
En dus ligt er een taak voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om opnieuw aan te kloppen in Den Haag. "Er zullen snel besprekingen opgestart moeten worden", aldus Smid. Bron RTVDrenthe.
Heeft u tips voor Ditisroden? Stuur uw tips,foto's via WhatsApp, 06-248 302 37
en voeg dit nummer als contact toe aan uw telefoon.