Ondanks een harde nee vanuit de provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo zet Defensie het onderzoek door naar het plaatsen van straaljagers op vliegveld Eelde. Naast Eelde zijn er nog twee burgerluchthavens in beeld, maakt het ministerie van Defensie vandaag bekend. Het gaat om Lelystad en Twente. Dat laatste vliegveld was jaren geleden in gebruik als militair vliegveld, maar is inmiddels ook een burgerluchthaven.



Vorige week werd duidelijk dat Defensie op zoek is naar meer ruimte vanwege oplopende internationale spanningen. Volgens Drents gedeputeerde Yvonne Turenhout (PvdA) waren alleen Eelde en Lelystad nog kandidaat voor een jachtvliegtuigbasis. Maar ook Twente wordt nog meegenomen in het onderzoek.



De provincies Drenthe en Groningen zijn faliekant tegen de komst van de Defensietoestellen naar Eelde. Ze maken zich zorgen over geluidsoverlast voor inwoners en negatieve effecten op de natuur. Ook binnen de gemeenteraad van Tynaarlo roepen de plannen weerstand op, meldt RTVDrenthe.



 


Uitbreidingsplannen




Vorig jaar kwam Defensie voor het eerst met de plannen voor de uitbreiding. Daarbij gaat het onder meer om extra plaatsen voor munitieopslag, meer ruimte voor jachtvliegtuigen, meer oefengebieden en meer mogelijkheden om laag te vliegen met helikopters. Er kwamen meer dan 2.200 reacties op de plannen. Het antwoord daarop kwam vandaag van het ministerie.



 


Meerdere scenario's




Om meer plek te creëren voor straaljagers wordt dus gekeken naar het gebruik van burgerluchthavens, maar er zijn meer scenario's. Defensie kan ook bestaande vliegbases uitbreiden zoals Leeuwarden, Volkel, Woensdrecht of Eindhoven. Ook kan De Peel weer worden gereactiveerd als basis.



Als het gaat om burgerluchthavens vallen de vliegvelden van Rotterdam en Maastricht af. Als argument geeft Defensie dat rondom die vliegvelden straaljagers voor meer overlast zorgen dan bij bijvoorbeeld vliegveld Eelde. Defensie werkt naast het onderzoek nog aan een plan voor compensatie.



 


Twente als redding?




Net als in Drenthe zijn er ook in Flevoland zorgen over de straaljagerplannen, al klinkt daar nog geen harde nee. Tegelijkertijd staat de provincie Overijssel positief tegenover het hergebruik van het vliegveld in Twente als straaljagerbasis. Dat kan een redding zijn voor de provincie Drenthe.



De komende twee maanden gaat Defensie de provincies langs om de uitbreidingsplannen toe te lichten. De verwachting is dat het kabinet volgend voorjaar een besluit neemt.