Faunabescherming en Fauna4life zijn verbijsterd over de keur aan beschermde vogels die Groningen Airport Eelde mag afschieten in verband met de vliegveiligheid. Daarom tekenden de organisaties bezwaar aan bij de Raad van State tegen de ontheffingen die de provincie Drenthe aan het vliegveld heeft gegeven, schrijft RTVDrenthe.



De rechtbank Noord-Nederland verklaarde in 2021 de bezwaren tegen de ontheffingen gegrond. Drenthe is hiertegen in hoger beroep gegaan bij de Raad van State.



In die ontheffingen mag Groningen Airport Eelde tientallen beschermde vogelsoorten afschieten, zoals reigers, aalscholvers, kieviten, goudplevieren, patrijzen, eenden en knobbelzwanen.



Volgens de faunaclubs staan deze soorten nooit in ontheffingen van andere luchthavens. "Het gaat altijd om ganzen of zwanen bij luchthavens als Schiphol en Rotterdam, maar nooit om deze soorten", vertelde een woordvoerster van Faunabescherming tijdens de zitting.




Vogeltje kan tot ernstig ongeluk leiden




Het gaat om twee ontheffingen van de Wet natuurbescherming. De middelen die gebruikt mogen worden zijn niet mis: geweren, honden, kastvallen, vangkooien, slag-, snij- of steekwapens. "Schieten jullie ook op kleine vogeltjes op het moment dat er vlakbij een vliegtuig komt aanvliegen?", vroeg Faunabescherming in de rechtszaal.



Het antwoord van Groningen Airport Eelde luidde ja. ''Een Boeing 737 kan niet zomaar even een bochtje maken'', zei de birdcontroller van Groningen Airport. Een vogel in een motor kan tot een ernstig ongeluk leiden. De ontheffingen gelden binnen de hekken van het luchtvaartterrein en niet daarbuiten. Alleen bij strikte noodzaak mogen ze gebruikt worden.



Faunabescherming en Fauna4Life zeggen dat er onder de ontheffingen geen ecologische onderbouwing zit. Volgens de provincie Drenthe is dat wel het geval. Voor alle soorten geldt dat gekeken is naar de gunstige staat van instandhouding. Dat betekent dat de vogelsoorten het zullen overleven.