Festival Worteldagen biedt springplank aan studenten kunst- en theateropleidingen


 


Tijdens het Pinksterweekeind van 2024 (17 tot en met 20 mei) vindt Festival Worteldagen plaats in Norg. Studenten van kunst- en theateropleidingen in Nederland laten dan hun eerste zelfgemaakte korte voorstelling zien. Door een route in en om het mooie Norg te lopen of te fietsen bezoek je - onder leiding van een gids – vier verrassende voorstellingen.
Ongeveer elk kwartier start er een nieuwe route. Festival Worteldagen is er voor jong en oud.


 


Worteldagen. Wat is het? De naam wortel wordt verschillende manieren geïnterpreteerd, maar ‘wortel’ heeft hier echt de betekenis van ‘wortelen in je vak’. Festival Worteldagen wil een kweekvijver en springplank zijn voor theaterstudenten en voor pas afgestudeerden om hun talenten in een professionele omgeving te tonen en te ontwikkelen. En dit op diverse locaties in en rond Norg met het oude dorpshuis aan de Dorpshuisstraat als centraal uitgangspunt voor het festival. Zo’n 25 theaterstudenten van verschillende opleidingen uit
Nederland nemen er aan deel. Onder meer van de Hogeschool voor Kunsten Utrecht, Academie Minerva Groningen en Academie voor Popcultuur uit Leeuwarden.
Via Worteldagen krijgen de studenten een soort van laboratorium aangeboden, waarin ze de vrije hand hebben om op locatie een voorstelling te ontwikkelen. Met Pinksteren vinden de presentaties plaats. De afgelopen jaren is deze formule een succes gebleken. Bezoekers komen van heinde en ver, omdat Norg zich met het festival als ‘productiehuis’ landelijk op de kaart heeft gezet en dat is aan het aantal belangstellenden goed te merken.


Het oorspronkelijke doel van de initiatiefnemers Ina Reynders-Veldhuis en Anne Karin ten Bosch in 2006 was om binnen vijf jaar continuïteit te garanderen en lokale en regionale bekendheid te verwerven. Bijna 20 jaar later is het festival verankerd in Norg, gewaardeerd door bewoners en een bekend fenomeen bij het locatietheater in Nederland.


 


Kracht van Festival Worteldagen


De kracht van dit festival is dat kleine groepjes mensen onder begeleiding van een gids een route lopen of fietsen met onderweg vier korte beeldende performances. Er zijn meerdere routes, die gemiddeld een uur duren. Je komt daarbij langs heel bijzondere bestemmingen.
Dit jaar vinden de performances plaats onder het thema ‘Wees Echt’. Het is een uitnodiging tot zelfreflectie te midden van de toenemende invloed van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven. In een tijd waarin we worden overspoeld door nepnieuws, influencers en algoritmes, kan het moeilijk zijn om de grens tussen realiteit en fictie te onderscheiden.
Tijdens Worteldagen krijgen studenten de kans om hun eigen waarheid te ontdekken. Wat is voor hen echt? En wanneer ben je echt?


 


Twee weken in Norg
Verspreid over het dorp Norg hebben bewoners en eigenaren locaties beschikbaar gesteld voor een performance. Schuurtjes, parken, scholen, winkelpanden, weilanden, achtertuinen, campings en zelfs het lokale zwembad dienen als inspiratiebron en achtergrond voor studenten van kunstopleidingen uit heel Nederland. Ze gaan de interactie aan met de locatie, wat resulteert in een plan dat is gebaseerd op en/of geïnspireerd is door de omgeving.
Basisschool De Hekakker werkt de komende tijd weer aan de openingsvoorstelling op vrijdag 17 mei. Organisator Ina Reynders noemt Festival Worteldagen uitgelezen kans voor de studenten om zich te presenteren en te ontwikkelen. ‘Dat is ook het mooie van deze dagen,’ merkt zij op. ‘Studenten kunnen blijven schaven aan hun theatervormgeving. Festival Worteldagen is locatietheater die ook alleen past op die unieke locatie die de student in ons dorp heeft uitgezocht en waaromheen een performance wordt bedacht die alleen daar past.
Dat maakt De Worteldagen dan ook zo uniek. De waardering komt inmiddels vanuit het gehele land richting de initiatiefnemers. En dat is toch ook mooi!”
Twee weken voor de start van Festival Worteldagen arriveren alle studenten in Norg.
Gedurende hun hele verblijf komen ze voor en na het werken aan hun performance samen op Erve Bonhagen. Dit wordt gedurende de ruim twee weken dat ze daar verblijven, hun tweede thuis. De sfeer op Erve Bonhagen is intens en fungeert als een broedplaats voor uitvoerende kunstenaars. Het succes van Worteldagen hangt nauw samen met het feit dat Stichting Amonet een open huis weet te bieden aan studenten, docenten, vrijwilligers en alle anderen die betrokken zijn bij Worteldagen. Vanuit dit ‘hart van het festival’ wordt iedereen gestimuleerd en ondersteund; zelfs onder barre weersomstandigheden blijft de sfeer goed.
Kijk ook op de nieuwe website: www.worteldagen.nl