Een helm is essentieel voor motorrijders om hun veiligheid te garanderen. Het beschermt niet alleen het hoofd, maar het kan ook het leven redden in een ongeval. Het kiezen van de juiste motorhelm is daarom van groot belang. Hier zijn vier belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een motorhelm.


 


Veiligheid boven alles


Bij het kopen van een motorhelm moet veiligheid voorop staan. Kies een helm die voldoet aan de veiligheidsregels en is gecertificeerd in jouw land. In Europa moet een motorhelm bijvoorbeeld voldoen aan de ECE 22.05-norm. Controleer het keurmerk op de helm om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de relevante veiligheidsvoorschriften.


 


Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan de helm is gemaakt. Motor helmen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat, glasvezel of carbon. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van sterkte en gewicht. Kies een helm die stevig en duurzaam is, maar ook comfortabel genoeg om langere ritten mee te maken.


 


 


Pasvorm en comfort


Een motorhelm moet passen en comfortabel zijn. Te strakke helmen kunnen hoofdpijn en ongemak veroorzaken, terwijl te losse helmen minder bescherming bieden. Kies een helm die nauw aansluit op je hoofd, maar niet te strak zit. Probeer verschillende modellen en merken uit om de beste pasvorm te vinden. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het ventilatiesysteem van de helm. Motorhelmen kunnen behoorlijk warm worden, vooral tijdens zomerse ritten. Kies een helm met voldoende ventilatieopeningen om de luchtstroom te verbeteren en oververhitting te voorkomen.


 


 


Stijl en design


Natuurlijk wil je naast veiligheid en comfort ook een motorhelm die past bij je persoonlijke stijl en smaak. Er zijn een verscheidenheid aan kleuren, patronen en ontwerpen voor motorhelmen. Kies een helm die past bij de stijl van je motor en je eigen voorkeur.


 


Houd er echter rekening mee dat de zichtbaarheid op de weg ook belangrijk is. Een felle kleur of een reflecterend ontwerp kan ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers, vooral bij slechte weersomstandigheden of in het donker.


 


 


Onderhoud en vervanging


Motorhelmen moeten regelmatig worden gecontroleerd op eventuele schade, aangezien ze een beperkte levensduur hebben. Zelfs als er geen zichtbare schade is, moet de helm altijd worden vervangen na een ongeval of valpartij. De schokabsorberende eigenschappen van de helm kunnen namelijk verminderd zijn na een impact. Daarnaast is het belangrijk om de helm regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Verwijder eventuele insecten, vuil of zweetresten van de helm en controleer de sluiting en het vizier op eventuele slijtage. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de helm in optimale staat blijft.


 


 


Motorkleding als belangrijke aanvulling op de motorhelm


Naast een motorhelm is ook motorkleding essentieel voor de veiligheid van een motorrijder. Motorkleding biedt bescherming tegen weersinvloeden en kan ernstige verwondingen bij een valpartij helpen voorkomen. Het bestaat meestal uit een motorjas, broek en handschoenen.


 


Bij het kiezen van motorkleding is het belangrijk om te letten op de beschermende eigenschappen. Zoek naar kleding met ingebouwde protectoren op de schouders, ellebogen, knieën en rug. Deze protectoren absorberen de impact bij een val en verminderen het risico op letsel.