Na het ploeterpotje in Haulerwijk stond dit weekend de eerste thuiswedstrijd van 2024 op het programma. Waskemeer kwam op visite in een poging om de koploper wederom te tackelen. In de eerste speelronde liep Veenhuizen ondanks een goede wedstrijd tegen een 2-1 nederlaag op. Net als de wedstrijden tegen Haulerwijk, liepen ook de wedstrijden tegen de bezoekers van vandaag in het verleden vaak bijzonder moeizaam, met als enige verschil dat Veenhuizen met enige regelmaat aan de verkeerde kant van de score kwam te staan. Bij de zomerse eindafrekening weten de blauwhemden het groene logo vaak onder zich te houden, maar het onderling resultaat is niet om over naar huis te schrijven.

Onder leiding van scheidsrechter van der Born mochten 22 heren zich anderhalf uur uitleven. In de openingsfase tikte Veenhuizen er rustig op los op zoek naar een opening, met een handvol corners als resultaat. Waskemeer zocht het gevaar via de lucht door in de omschakeling snel de boomlange Mitchell Schievels te bedienen. Na een kleine 10 minuten mocht doelman Jonathan Auwen voor het eerst meespelen die middag, een scherp indraaiende vrije trap wist hij eenvoudig weg te boksen. Aan de overzijde begon Sjoert Giezen aan zijn kenmerkende rush over de breedte van de 16 meter. Na enkele keren het schot te hebben uitgesteld had hij het perfecte moment gevonden om af te drukken. Normaal gesproken volgt een aftrap, maar ditmaal verdween de bal tot zijn eigen ongeloof aan de verkeerde kant van de paal. Enkele minuten later ontsnapte Waskemeer opnieuw aan een achterstand, toen een corner van Brian Giezen door zijn broer richting de hoek werd geknikt. Met een uitstekende redding wist doelman Johan Bouma de bal net voor de lijn te keren. De eerstvolgende corner ging Bouma onder de bal door, maar deze verdween via de kruin van Ruben van der Meulen naast de goal. Langzamerhand kwam Veenhuizen steeds hoger op het veld te staan, waardoor een snelle tegenstoot op de loer lag. Na een afgeslagen vrije trap van Veenhuizen werden de hamstrings van Bouwe Veenstra aangeslingerd, maar zijn voorzet op de inlopende Schievels werd door sluitpost Auwen onderschept. In de daaropvolgende aanval werd Jesse Hilverda door B. Giezen op pad gestuurd, zijn poging om Albert-jan Moes alleen voor de keeper te zetten werd ternauwernood voorkomen door een dikke laag eelt op de kleine teen van Dennis Hardenbol. De meegelopen Coen Schmidt pikte de bal op, draaide om zijn as en ging over de knie van Hardenbol. Veenhuizen dacht aan een strafschop, maar de man met de fluit wilde er niks van weten. Op slag van rust leek een vrije bal ter hoogte van de cornervlag nog over doelman Bouma binnen te waaien, maar gelukkig voor de gasten bleek windkracht 4 niet voldoende.

Nadat de strotjes gesmeerd waren met wat Pickwickwater werd de jacht op een voorsprong weer hervat. Enkele minuten na de pauze werd B. Giezen vrijgespeeld op de rechterflank. Zijn voorzet werd door Wouter de Gries uit de lucht genomen, maar de volley ging rakelings langs de verre paal. Een volgende aanvalsopbouw strandde op de veters van een Waskemeer verdediger, die het een enkeltje luchtruim meegaf. Eenmaal neergedaald plofte het boven op de bol van Schievels, die hem doorkopte op de opstomende Virgil Muller. Met zijn aanname ontnam hij zichzelf een grote kans, want inmiddels was hij veroordeeld tot een lastige hoek. Auwen keek de bal in het zijnet, maar Veenhuizen was gewaarschuwd. Dat een waarschuwing niet altijd helpt bleek in de 55e minuut. Een hoekschop van Veenhuizen werd tot 2 maal toe geblokt, waarna Muller het duel om de 2e bal wist te winnen. Veenstra had de brommer al aangetrapt en de marathonvezels van Maarten Duin konden in de achtervolging. In het zicht van de haven gaf Veenstra een perfecte bal tussen de doelman en defensie, waardoor Schievels de bal binnen kon lopen, 0-1. Tegen de verhouding in moest Veenhuizen in de achtervolging. Enkele minuten na de openingstreffer begon Schmidt vanaf de zijlijn aan een wandeltocht richting vijandelijk gebied. Eenmaal bij de beruchte kalklijnen aangekomen passeerde hij zijn tegenstander, maar werd vervolgens met zijn voortanden in het gras geparkeerd. Uit zijn dooie hoek kwam een kilo of 80 die hem vol in de rug liep, maar wederom vond de leidsman het wel prima. Ook een van richting veranderde vrije trap wist de 0 niet van het bord te vegen. Doelman Bouma wist knap te reageren en S. Giezen van scoren te houden. Nadat ook een hard schot van Moes tegen de handschoenen afketste werd de resterende aanvalsmacht de dug-out uitgestuurd. Op het moment dat het trainingsjassie uitging was er aan de andere kant van de middellijn gejuich te horen. In een snelle uitbraak wist de galopperende Muller zijn achterstand om te buigen in een voorsprong en zo de 0-2 tegen de touwen te schieten. Vlak na de verdubbeling van de score werd een Veenhuizer aanval wederom omgezet in een razendsnelle counter. Met een lange bal werd Schievels weggestuurd en die schoot zonder pardon de 0-3 achter Auwen. Met nog een kwartier te gaan werd iedereen die ooit op de training een goal gemaakt heeft naar voren gestuurd, maar toen een voorzet van van der Meulen over de 5 meter tussen 6 man doorhobbelde werd pijnlijk duidelijk dat het vandaag niet zo mocht zijn. Hij had er 83 minuten en 3 pogingen voor nodig, maar dan eindelijk werd Schmidt beloond met een pingel, nadat Muller hem tegen de vlakte hielp. S. Giezen wilde in toekomstige statistieken liever niet geassocieerd worden met deze nederlaag, dus hij besloot Bouma een leuke middag te bezorgen. In de slotminuten dook de doelverdediger nog maar eens gestrekt een balletje uit de hoek en wist de ingevallen Wessel Nijboer van dichtbij uit één van de vele corners niet het beslissende zetje te geven. De enige speler van Waskemeer die deze wedstrijd liever niet op dvd ziet verschijnen is Matthijs Haveman. De invaller wist in de slotseconde na een missertje van Auwen voor leeg doel de bal via beide palen weer netjes in de handschoenen van diezelfde Auwen te bezorgen.

Na afloop was zowel de teleurstelling als de ontgoocheling groot. Een lekker potje gevoetbald, maar toch 0-3 op de kloten. Wat zich voor rust al een keer aankondigde, kwam na rust pijnlijk in de praktijk. Tot 3 maal toe werd door Waskemeer een perfecte counter op de mat gelegd. In menig wedstrijd dit seizoen werd minder goed gespeeld, maar werden de punten wel gepakt, ditmaal viel het kwartje de verkeerde kant op. Als er dan toch 3 om de oren moeten vliegen, laat het dan allemaal maar gebeuren in dezelfde wedstrijd dat scoren een onmogelijke opgave blijkt te zijn. Dat de gasten kwamen opdraven met een paar volbloed renpaarden is natuurlijk ook niet eerlijk. Weekje uithuilen en volgende week een nieuwe klap tegen HSC zien te ontwijken, dat schijnt in Sappemeer al lastig zat te zijn.