Column Vogels in Nederland; Flamingo


 


Flamingo’s in Nederland.


 


Bij het lezen van de kop zullen veel mensen denken, die Kompier is gek geworden, Flamingo is een tropische vogel en komt hier niet voor. Nou een beetje gek ben ik misschien wel om drie uur in de auto te gaan zitten om naar het Grevelingenmeer te rijden voor een grote groep Flamingo’s. Maar als vogelaar moet je er wat voor over hebben om mooie soorten vast te leggen. En vaak combineren wij dit met een bezoek aan de Brouwersdam voor mooie zeevogel soorten.


Kan een afbeelding zijn van waadvogel


Flamingo’s broeden (nog) niet in ons land, de dichtbij zijnde plek is in Duitsland bij Zwillbrocker Venn waar sinds 1982 verschillende soorten broeden. Vanaf Noordenveld ongeveer twee uur rijden en vanaf Groenlo een kwartier rijden. Maar na het broedseizoen gaan net als veel vogels ook Flamingo’s weg van hun broedplek. En ook veel daarvan komen in ons land terecht. IJsselmeer, Lauwersmeer maar zeker het Grevelingenmeer kun je dan Flamingo’s verwachten tot Maart/April. Daarna gaan ze weer terug naar hun broedgebieden. Een paar jaar geleden zat er nog een Flamingo bij het Leekstermeer een paar dagen.


Kan een afbeelding zijn van waadvogel


Er zijn verschillende Flamingo soorten in ons land waar genomen, de kleine en de Caribische Flamingo worden zelden gezien. De Chileense en de Europese Flamingo worden vaker gezien. Flamingo’s kijken niet zo nauw bij het partnerschap en zo ontstaan er ook kruisingen tussen soorten. De Europese Flamingo is de enige die uit het wild naar ons land is gekomen vanuit Zuid – Europa, de andere soorten zijn of ontsnapt uit vermoedelijk dierentuinen of bewust vrijgelaten.


 


De Europese Flamingo is een licht roze vogel tot bijna wit met roze vleugels en zwarte punten. Hij heeft ook roze poten. De Chileense die hier ook veel gezien wordt is bijna zalmroze, heeft grijze poten met roze knieën. De roze kleur krijgen Flamingo’s door de vele garnalen die zij eten.


 


Tekst en Foto’s© Theo Kompier~advertentie~