In december 2023 meldden we dat de 3 knotlinden bij de Konditorij in de Heerestraat Roden helaas vervangen moeten worden. Door slechte groeiomstandigheden bleven de bomen klein en waren ze aan het afsterven. Het verplaatsen van de bomen is erg risicovol. Daarom heeft de gemeente besloten om de linden te kappen.


 


Door de herinrichting van de Heerestraat wordt de border verplaatst en krijgt de Konditorij een groter terras. In de nieuw aan te leggen border komen 3 nieuwe bomen. De bomen zijn uitgezocht op natuur- en sierwaarde met fraaie bloei- en herfstkleur. De kap van de knotlinden geeft een leegte. Daarom komt er een grotere boom in de plaats. De Gemeente is van plan om in het midden een Anna Paulownaboom te planten met aan beide kanten een meerstammige zevenzonenboom. 


(Foto Anna Paulownaboom) Foto By Jean-Pol GRANDMONT 


Anna Paulownaboom


Helaas is gebleken dat de Anna Paulownaboom niet geschikt is, hij staat zelfs op de ‘zwarte lijst’. Door de grote hoeveelheid zaden die de boom produceert en snelle groei kan de boom snel dominant worden en milieus verstoren. Daarom is de keuze gemaakt de Anna Paulownaboom niet meer te planten. Het vergroten van de biodiversiteit, bijzonder gevormde bladeren, mooie bloei, een fraaie herfstkleur en een sterke boom in een stedelijke omgeving blijven de criteria. Noordenveld heeft daarom voor de tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Deze duurzame boom van de groene lijst kan heel lang het centrum in Roden sieren. Uiteraard samen met de 2 zevenzonenbomen.


(Tulpenboom) Foto By Jean-Pol GRANDMONT 


undefined


~advertentie~