‘Het opvangen van vluchtelingen doen we met elkaar’


 


Gemeente Noordenveld scoort bovengemiddeld als het gaat om het opvangen van vluchtelingen. Onderdak wordt geboden aan vluchtelingen van over de hele wereld. Syriërs, Oekraïners en Oeigoeren uit China zijn daar enkele voorbeelden van. ,,We doen er binnen de gemeente alles aan om voldoende plekken beschikbaar te krijgen en om het verblijf zo prettig mogelijk te maken”, zeggen projectleiders van vluchtelingenzaken, Marianne van den Berg en Tonny de Jong. Zij gaan in gesprek met vluchtelingen, ze zijn het aanspreekpunt voor locatiemanagers en zijn ook continu bezig om nieuwe opvanglocaties te vinden. Een interview met beiden.


Geen fotobeschrijving beschikbaar.


We gaan terug naar eind februari 2022.
Rusland valt Oekraïne binnen. De start  van een oorlog, waarbij miljoenen Oekraïners op de vlucht slaan. Een stroom van vluchtelingen komt naar Nederland en dus ook naar Noordenveld. ,,Op zo’n moment moet je snel schakelen”, zegt Van den Berg. ,,We werden wel eens gebeld met de mededeling: er komen morgen dertien vluchtelingen naar jullie gemeente. Gevolgd door de vraag: waar gaan jullie ze plaatsen?”
Een hectische periode, noemt ze het, ,,maar het is gelukt om iedereen een dak boven het hoofd te bieden”. De Jong: ,,Het was fantastisch om te zien dat er veel particuliere initiatieven opgestart werden. Zonder hen hadden we veel minder Oekraïners kunnen verwelkomen.” Op het hoogtepunt werden er, naast onze drie grote opvanglocaties voor Oekraïners, ook Oekraïners opgevangen op 22 particuliere adressen in de gemeente. En dat gaat nog altijd door. ,,Op dit moment gaat het om nog zeventien adressen.”


 


Aan het werk Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland werken en het merendeel doet dat bij bedrijven in de regio. Dat gebeurt onder meer bij de fabriek Elton in Roden, horecagelegenheid de Pompstee, maar ook bij de gemeente, vertelt Van den Berg. ,,Wij hebben Oekraïners in dienst die werken in het beheer en als schoonmaker.” De Jong: ,, Ik weet nog dat we in 2022 een banenmarkt hielden in de Pompstee. Wie op zoek was naar een baan kon langskomen om in gesprek te gaan met een potentiële werkgever.


 


Daar kwam ook een stel uit Oekraïne op af, die eigenlijk nog geen woord Nederland sprak. Alle communicatie verliep nog via een vertaalapp. Ze zijn door de eigenaar gevraagd om bij hem aan het werk te gaan en de volgende dag begonnen ze. En, volgens mij, werken ze er nog steeds. Een prachtig voorbeeld, dat ik nooit vergeet.” Nieuwe opvanglocaties 185 Oekraïners worden opgevangen in het Fletcher Hotel, De Hullen en de Groene Zoom. Bij particulieren worden nog eens zestig Oekraïners opgevangen. ,,Continu zijn we bezig om te kijken of er ruimtes beschikbaar komen. En dat is soms best een uitdaging. We zijn op dit moment bezig om camping Molenduin in Norg klaar te maken als opvanglocatie en ook de oude gemeentewerf in Roden wordt heringericht. Op Molenduin kunnen maximaal zestig vluchtelingen terecht, op de gemeentewerf om en nabij vijftig.” Daar komen


 


25 units te staan van zes bij zes meter.


Elke unit is geschikt voor twee personen. ,,Maar voordat het zover is, moet de ondergrond herstraat worden”, gaat Van den Berg verder. ,,De huidige ondergrond is niet sterk genoeg om de units te kunnen dragen. Ook wordt er een gemeenschappelijke zaal ingericht, waar bewoners samen kunnen komen om bijvoorbeeld te koken en koffie te drinken.”


Geen fotobeschrijving beschikbaar.


Veel nationaliteiten


Binnen de gemeente wordt, naast Oekraïners, onderdak geboden aan asielzoekers, alleenstaande minderjarige vreemdelingen en statushouders. 119 in totaal.


 


Het gaat om mensen uit diverse landen, bijvoorbeeld Syrië, Irak, Somalië, Eritrea, Jemen, Venezuela, China, Mexico, Somalië en Turkije. ,,Iedere vluchteling heeft zijn of haar eigen gewoontes en gebruiken. Noemenswaardige klachten krijgen we nooit”, laat Van den Berg weten. ,,Dat vind ik erg fijn om te merken. Je probeert het goed te doen voor iedereen, maar we merken dat we het echt samen doen met de inwoners, met elkaar. Dat is echt een kracht van Noordenveld. En niet geheel onbelangrijk: bijna iedere vluchteling voelt zich erg welkom en heeft het hier goed naar de zin.” Zo bleek onder meer afgelopen donderdagavond op een opvanglocatie in Norg, waar zeven alleenstaande minderjarige vluchtelingen wonen. Alle buren werden uitgenodigd om kennis te maken. De woning stond vol met, naar schatting, wel dertig buren. ,,We vinden het erg prettig om deze jongeren als buren te hebben”, merkt een omwonende op. ,,Ik kan niet anders zeggen.” Samen doen ze een drankje tijdens de avond en ze wisselen van gedachten.


Geen fotobeschrijving beschikbaar.


Wethouder Alex Wekema is daar trots op. ,,Dat het op deze manier uitpakt is geweldig. Geen overlast, integendeel. En dat gebeurt ook in de rest van Noordenveld. Ook merken we dat inwoners en ondernemers meedenken in oplossingen”, zegt Wekema. ,,Op die manier kunnen we veel voor elkaar krijgen. We liggen op koers en ik hoop dat we deze koers vasthouden met elkaar.”


 


~advertentie~