De ruim 800 vrijwilligers die actief zijn binnen Interzorg, zijn onmisbaar in het leven van cliënten. De extra momenten van aandacht die zij creëren, maken de wereld van mensen aan wie wij zorg verlenen ruimer en kleurrijker. Dat doet ook Tiny Visser, die al 28 jaar vrijwilliger is bij Interzorg De Hullen. "Ik vind het belangrijk mensen een goed gevoel te geven en mensen persoonlijk te kennen”, zegt ze.
 


Tiny is een sfeermaker, en gezelligheidsmens. Dat is te zien als ze door de gangen van De Hullen loopt. Regelmatig blijft ze staan om een praatje te maken. Met aandacht en een hand op de schouder. “Ik vind het belangrijk mensen een goed gevoel te geven, en mensen persoonlijk te kennen”, vertelt ze. Ze kent dan ook iedere cliënt bij naam, en let erop als ze iemand een poosje niet heeft gezien. “Dan ga ik even op de koffie om te vragen hoe het gaat. Het is voor mij een klein gebaar, maar ik merk dat het wordt gewaardeerd. Laatst hoorde ik dat een cliënt haar zoon had verloren. Ik heb haar even opgezocht en met haar gesproken. Toen ik wegging stond ze me uit te zwaaien en vroeg ze ‘Kom je snel weer?’. Dát doet je goed.”

 


Lief en dankbaarHet is ruim 28 jaar geleden dat Tiny via haar buurvrouw kennismaakte met Interzorg. “Ik voelde me meteen thuis, en ik vind de mensen altijd zo lief en dankbaar. Ze zijn blij als je weer iets leuks voor ze hebt georganiseerd”, zegt ze. “Als mensen je bij het weggaan een schouderklopje geven en bedanken, dan hebben ze het leuk gehad, en dat is belangrijk.” Voor Tiny is afwisseling in het werk een must, dus heeft ze in de afgelopen jaren veel verschillende dingen gedaan. Ze is vooral het gezicht van de wekelijkse, drukbezochte bingo en de borrelmiddagen, maar is ook present bij de jaarlijkse zomermarkt, wintermarkt, Sinterklaas en Oudjaarsdag. Ook helpt ze regelmatig mee als er samen met cliënten wordt gekookt, en is ze een poos maatje geweest. “Het moet niet te saai worden”, zegt ze lachend. Ze doet wat haar hart haar ingeeft, en dat levert vaak mooie momenten op. “Zo zat ik tijdens een zangmiddag eens naast een dame met dementie. Praten lukte niet meer. Maar toen ik met mijn vinger langs de tekst van het lied ging, begon ze ineens mee te zingen. Het was prachtig om te zien hoe ze zat te genieten. Mijn dag kon niet meer stuk.”
 


De ander zienVolgens Tiny is dat precies waar vrijwilligerswerk om draait: oog hebben voor een ander, de ander zien. “Er zijn ook mensen die geen familie meer hebben, of weinig uit hun appartement komen.” Ze ziet hoe hard het zorgpersoneel werkt, en dat er niet altijd tijd is voor wat extra aandacht. “Ik denk dat het belangrijk is dat we hier met elkaar over praten, en bedenken hoe we hierin kunnen samenwerken. Met een kwartiertje tijd kun je als vrijwilliger al veel betekenen voor een cliënt, maar ook voor de naasten en medewerkers. Dat gesprek mogen we best met elkaar voeren”, vindt Tiny. 

 


Waarom we niet zonder vrijwilligers kunnenDat sluit goed aan bij de visie van Interzorg. We ondersteunen mensen hun eigen leven voort te zetten, en sluiten zoveel mogelijk aan bij de wensen en behoeften van het individu. Vrijwilligers spelen daarin een belangrijke rol. Zij zijn het die, naast de naasten, kunnen zorgen voor die extra momenten van aandacht. Even zitten voor een praatje, helpen de post door te nemen of samen een wandeling maken door het bos. De vrijwilligers creëren daarmee ruimte en tijd voor naasten en medewerkers. Daarbij vindt Interzorg het belangrijk dat de cliënt zelf de regie houdt in de samenwerking tussen familie, naasten, zorgmedewerkers en vrijwilligers. De wensen van de cliënt staan daarbij altijd centraal.

 


WerkplezierWe vinden het belangrijk dat vrijwilligers met plezier bij ons werken en hier voldoening uit halen. Gelukkig krijgen we dat ook terug. Vrijwilligers voelen zich gewaardeerd, en vinden de samenwerking met de medewerkers van Interzorg prettig. Om hier aandacht voor te houden, heeft iedere locatie een vrijwilligerscoördinator. Ook is er begeleiding op de werkplek en worden er themadagen en andere activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers. Zo zorgen we samen voor het welzijn van cliënten, en dragen we bij aan een stukje kwaliteit van leven.


Ook vrijwilliger worden bij Interzorg? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie en kom vrijblijvend eens kennismaken!