Dit weekend werd de stoet richting Niebert gedirigeerd om met Westerkwartier uit te vechten wie 3 punten aan het totaal mag toevoegen. Een uitgelezen mogelijkheid om de late domper van vorig week uit het geheugen te wissen. Onder een zomerzonnetje werd vorig jaar na afloop van het seizoen al eens geoefend tegen de tegenstander van vandaag. Dat resulteerde in 90 minuten eenrichtingsverkeer richting de vijandige doelman en ging geheel in stijl van het seizoen als gelijkspelletje de boeken in. Gezien de topper van vorige week, leek deze week logischerwijs de druk wat van de ketel. Zo had de een nog spierpijn van het verslepen van een steeds groter wordend aantal pullen gerstenat in de Euroborg, de ander liet een stuk stokbrood naar binnen glijden dat nog nooit de binnenkant van een oven had gezien. De WMD deed ook nog een duit in het zakkie, doordat vrijdag iemand in het drinkwaterreservoir had gescheten stonden de mannen uit Assen strak van de cola.

Nadat iedereen de vetertjes had gestrikt werd het circus om 14:30 van start geschoten. Veenhuizen begon met slaapogen aan het duel. Al na enkele minuten kreeg Westerkwartier een schietkans randje 16 na matig ingrijpen van de defensie. De gastheren lieten Veenhuizen de bal en loerden op een foutje om vervolgens in grote getalen uit te breken. In de 17e minuut had dat bijna succes. Slordig balverlies in het centrum resulteerde in een gigantische kans voor de spits van Westerkwartier. Met een ouderwetse punter schoot hij oog in oog met doelman Jonathan Auwen de bal tegen de hekken. Nog geen 3 minuten later had hij opnieuw de openingstreffer op de schoen. Een lange bal werd simpel doorgekopt en als de rode zee spleet de defensie open. Auwen doorzag de zaak en wist de 1 op 1 situatie winnend af te sluiten. Na een bak regen op de kop werd Veenhuizen langzaamaan wakker. Onder toeziend oog van een regenboog wist de equipe van Marcel van Veenen de pot goud het eerste te vinden. Sjoert Giezen veroverde bij de rechter cornervlag de bal, passeerde wat tegenstanders en gaf de bal een hengst. De doelman kon het schot niet klemmen en tikte hem precies voor de voetjes van Albert-jan Moes, 0-1. Zo werd een matig eerste half uur beloond met een voorsprong. Desondanks bleef Veenhuizen moeite hebben om de zwarte dubbeldekker van de handrem te krijgen en bleef het opletten geblazen voor de omschakeling. Na 3 kwartier ploeteren nam de scheidsrechter voor het eerst een beslissing waar beide teams zich in konden vinden en werd de kleedkamer opgezocht.

Na elkaar 15 minuten strak in de ogen te hebben aangekeken was iedereen het er wel over eens dat er niet oogstrelend werd gevoetbald. Maar niet getreurd, we stonden aan de goede kant van de score. Her en der werden op plekken waar de zon niet schijnt wat pepers ingebracht om vol goede moed aan het tweede bedrijf begonnen. Westerkwartier had schijnbaar geconcludeerd dat er wel wat te halen viel, dus de dubbeldekker werd zowaar in gang gezet. Waar ze de eerste helft Veenhuizen rustig lieten opbouwen, werd na de rust hun vertrouwde helft verlaten om druk te zetten. Zo’n 10 minuten na het bakkie thee viel een nieuwe kans te noteren. Een lange bal werd door de rechtsbuiten perfect aangenomen, maar zijn snelle schot in de korte hoek was een prooi voor sluitpost Auwen. Langzamerhand liep de tank bij Westerkwartier leeg en wisten de heren in het blauw de wedstrijd iets beter te controleren. Ondertussen liepen de frustraties over de KNVB-representatie hoog op. Waar er in de eerste helft er al met enige regelmaat geen touw aan vast was te knopen, leek in de tweede helft er een spelregelboekje van voor de oorlog op na te worden gehouden. Bij elk fluitsignaal keken 22 man gespannen zijn richting op wie de bal in bezit kreeg. Dan kan Fransie Timmermans nog zo hard roepen dat iedereen erbij hoort, dat gold zeker niet voor interim-grens Eric Schmidt. Schmidt, uitgerust in een outfit waar menig rijpe vrouw een flinke lading opvliegers van zou krijgen, kon vlaggen tot ie een ons woog, maar blijkbaar was de buitenspelregel in de kleedkamer achtergebleven. Ook deze week liep weer uit op een hachelijke slotfase. Bij elke vrije bal en corner liep er een zwarte armada de aura van doelman Auwen binnen. Zo werden schoten door zowel Brian Giezen als Ruben van der Meulen vakkundig met de schenen over de eigen lat gewerkt en werd van dichtbij een corner hard naast geknikt. Diezelfde Giezen dacht aan de overzijde aan alle onzekerheid een einde te maken, maar zijn afstandspegel werd 5 minuten voor tijd fantastisch uit de hoek gevlogen door de doelman. In de blessuretijd kreeg Westerkwartier nog eenmaal een grote kans om de stand gelijk te trekken. Een van de rechterkant indraaiende voorzet werd met het hoofd op een presenteerblaadje gelegd voor de spits, maar zijn schot vond de voeten van Auwen op zijn weg naar glorie. We hebben er 95 minuten op moeten wachten, maar dan toch eindelijk kwam er een aanval om je vingers bij af te likken. Van der Meulen werkte een bal weg, deze werd door Wouter de Gries met de hak klaargelegd voor de opstomende Danny Mulder. Mulder kapte naar binnen en gaf met buitenkant rechts de bal perfect in de loop van Moes. Moes sneed voor zijn directe tegenstander langs, legde het balletje klaar voor z’n linkerpoot en schoof hem in de korte hoek tegen de touwen, 0-2.

Het ging allemaal niet vanzelf, maar ook dit soort zaadpotjes moeten gewonnen worden. Als de wedstrijd vergeten is scharen we dit maar onder een zakelijke overwinning. Westerkwartier speelde gedisciplineerd, kwam er voetballend af en toe goed uit en had zeker kansen op meer. Veenhuizen speelde niet zijn beste wedstrijd, maar was uiterst effectief. De bloemen voor de gastheren, de punten mee in de tas. Volgende week zal de spierpijn verdwenen zijn, worden de stokbroodjes weer afgebakken en kan er weer gelurkt worden uit de kraan. Dit alles in een poging om achter de Molen oud koploper HS88 een nieuwe tik op de neus te geven.

Grootegast - Waskemeer 3-3

Waskemeer heeft zaterdagmiddag in en tegen Grootegast met 3-3 gelijk gespeeld. Nadat Waskemeer zonder indruk te maken aan de bal in het eerste bedrijf uiterst effectief met de spaarzame kansen was om gegaan en daardoor met enig fortuin de kleedkamer op zocht met een 1-3 voorsprong, stond het na negentig minuten spelen 3-3 op het scorebord. De Ooststellingwervers speelden daardoor voor de vierde maal in de laatste vijf wedstrijden gelijk en is daarmee logischerwijs naar de grote middenmoot verdwenen.

Nadat arbiter Paauw voor de aftrap had gefloten, waren de gastheren veelvuldig in balbezit zonder uitgespeelde kansen te creëren. Doordat Grootegast het hoog druk zetten op de defensie van Waskemeer overdreef, kwamen de Friezen via de rappe Aren Greebe op voorsprong. De jonge buitenspeler schoot diagonaal in de lange hoek raak. De gastheren kwamen niet verder dan enkele afstandsschoten, waarbij eenmaal de bovenkant van de lat werd getroffen. Opnieuw werd Aren Greebe met een mooie rush gevaarlijk. Na een verdienstelijke actie werd Schievels bediend die onberispelijk raak schoot. De Groningers kwamen snel terug in de wedstrijd na een bekeken schot, waarmee doelman Bouma werd verrast. Nadat de aanvoerder van de gastheren zich van zijn slechtste kant had laten zien door Schievels hard na te trappen buiten het zicht van velen en daarmee op het veld mocht blijven staan, was het diezelfde Mitchell Schievels die even later een goede corner van Jurrien Hummel hard tegen de touwen kopte. Na rust was het louter Grootegast dat opzoek ging naar het vijandelijke doel. Waskemeer kwam op het middenveld verdedigend niet meer in de duels en ook de verdediging greep niet langer meer adequaat in. Ook werden de eigen voorwaartsen niet meer bereikt, waardoor de Ooststellingwervers volledig overlopen werden. Binnen het uur maakten de gastheren de aansluitingstreffer en met nog enkele minuten te gaan werd de voorsprong uit handen gegeven. Op basis van het vertoonde spel viel hier niets op af te dingen en had Grootegast misschien nog wel meer verdiend deze middag. Met deze remise speelt Waskemeer voor de vierde maal in de laatste vijf wedstrijden gelijk. Volgende week wacht de laatste thuiswedstrijd van het jaar. Tegenstander is Amacitia uit Groningen. De aftrap op sportpark 't Ald Leger vindt om 14:30 uur plaats.