Dit jaar ruim 10% meer auto-inbraken in Drenthe


 


In 2023 is al minstens 533 keer ingebroken in Drentse auto’s. Dit is een flinke stijging van 10,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in Assen, Coevorden en Borger-Odoorn gaat het dit jaar vaker mis. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.  


 


November is dé auto-inbraakmaand


“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 


 


“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  


 


Sterkste stijging in Assen


Het aantal Drentse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 52 inbraken. Wel zijn er grote lokale verschillen en de grootste gemeentelijke uitschieters zijn:  1. Assen: toename van 93 auto-inbraken

  2. Coevorden: toename van 22 auto-inbraken

  3. Borger-Odoorn: toename van 15 auto-inbraken

  4. Aa en Hunze: toename van 7 auto-inbraken

  5. Westerwolde: toename van 3 auto-inbraken


 


Er is ook beter nieuws: in 6 Drentse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Emmen (-59) was een sterke afname te zien, net als in Midden-Drenthe (-11).


 


Grootste kans op inbraak in Assen


In Assen staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Drenthe is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 5,3 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 1,9. Ook in Coevorden (3,1 auto-inbraken per 1.000 auto’s) en Emmen (2,4) zijn veel auto’s doelwit.


 


De Wolden is dit jaar vooralsnog de veiligste gemeente. Per 1.000 auto’s zijn er de eerste 10 maanden van 2023 ‘slechts’ 0,3 auto-inbraakincidenten gemeld.


 


Bron: Independer