Op donderdag 9 november kreeg Jur Engels de Gouden Fakkelspeld uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk. Deze gouden speld is een unieke uitgave van de vrijheid-pin van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De speld wordt bij bijzondere gelegenheden uitgereikt aan personen als onderscheiding voor hun bijdrage en inspanningen om het gedachtegoed van 4 en 5 mei levend te houden.
 


Een bestuurslid waarmee het 4 mei-comité zich in de handen mocht knijpen


Jur Engels nam eerder dit jaar na 35 jaar afscheid van het 4 mei-comité in Leek. Hij stond aan de wieg van het comité en heeft zich er al die jaren vrijwillig en met hart en ziel voor ingezet. Jur organiseerde de dodenherdenking op 4 mei en festiviteiten op 5 mei. Binnen het 4 mei-comité was hij degene met de contacten. Jur legde met alles en iedereen contact om 4 en 5 mei vlotjes en in gezamenlijkheid, in verbinding met anderen te laten plaatsvinden. Hij was zoals zijn oud-collega’s bij het 4 Mei-comité aangeven de regelaar, de stille kracht, de steunpilaar en hoeksteen van het comité. Hij zorgde voor rust en vertrouwen en wist “alle onzichtbare touwtjes op fijne wijze te gebruiken. Elke vereniging zou zich in de handen knijpen met Jur als bestuurslid.”
 


Gouden Fakkelspeld als blijk van waardering


Zijn oud-collega’s wilden Jur graag bedanken voor zijn inzet en vroegen daarom het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar de mogelijkheden hiervoor. Het Nationaal Comité oordeelde dat zijn verdiensten de Gouden Fakkelspeld meer dan waard zijn. Daarom kreeg Jur deze bijzondere onderscheiding donderdag 9 november uitgereikt.