Oproep van Anita van der Noord lid van Grootouders voor het Klimaat: Maak van Black Friday een Green Friday


 


Op 24 november is het weer zo ver: Black Friday. Wie (er) nog niet genoeg (van) heeft, kan de maandag erna, Cyber Monday, nog een keer verder met online aanbiedingen. Winkels en bedrijven verlagen hun prijzen zodat iedereen leuke cadeautjes kan kopen voor zichzelf of haar of zijn geliefden. Zo genereren ondernemingen een flinke omzet. Maar is dat waar wij én Moeder Aarde gelukkig van worden? Wij denken van niet.
Wij zijn de Grootouders voor het Klimaat, een beweging die zich inzet om de aarde leefbaar te houden voor alle generaties na ons. We roepen daarom op tot een gezond tegengeluid: sluit je aan bij onze klimaatvriendelijke koers om deze vrijdag Groen in plaats van Zwart te maken. Koop niets maar doe die dag iets leuks voor iemand die je dierbaar is.
In Nederland leeft men alsof er 3,6 aardes zijn. We consumeren veel meer dan onze planeet kan leveren. De productie van spullen leidt tot ontbossing en put de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet uit. Daarnaast veroorzaakt het lucht- en waterverontreiniging. Alle artikelen moeten vervoerd en bezorgd worden. Dit zorgt voor enorm veel verpakkingsafval en CO2-uitstoot. Van online aankopen wordt maar liefst 10 tot 15 procent geretourneerd en van kleding zelfs 40 procent. Deze industrie stoot meer CO2 uitstoot dan de luchtvaart én het zeetransport samen.
In 2021 besteedden we tijdens Black Friday gemiddeld 222 euro. Hebben we al die spullen nu echt nodig? We laten ons gemakkelijk verleiden door koopjes die we in negen van de tien gevallen toch niet nodig blijken te hebben. De kortingen geven ons een overwinningsgevoel zodat je denkt dat je meer kan kopen maar uiteindelijk brengt het najagen van materiële welvaart ons alleen maar stress.
Doe het niet. Zeg nee tegen spullen die je niet nodig hebt want dat geeft ruimte in je huis, ruimte in je hoofd, meer tijd en geld voor de dingen die echt belangrijk zijn. Onderzoek laat zien dat niet het kopen van spullen ons gelukkig maakt, maar sociale contacten en iets voor anderen doen.


 


Handvatten voor een groene vrijdag:
- Denk over elke potentiële aankoop drie dagen na. Bedenk of je iets echt nodig hebt.
- Kijk of je het tweedehands kunt aanschaffen.
- Kijk of je het kan lenen, huren, of delen.
- Organiseer een ruilbeurs.
- Ga met je kapotte spullen naar een Repair Café. Steeds vaker kun je spullen die stuk zijn ook terugbrengen naar de winkel waar je het gekocht hebt.
- Houd bij wat je niet hebt gekocht en wat je daarmee in euro’s hebt bespaard, dit werkt enorm motiverend. Je kunt het geld dat je overhoudt ook aan een goed doel doneren: dubbele voldoening.
- Schrijf je uit van nieuwsbrieven van winkels waar je weleens hebt geshopt. Jij bepaalt zelf wanneer je iets nodig hebt, niet het marketingbureau.
- Geef je huis een schoonmaakbeurt. Breng alles wat je niet blij maakt naar de lokale kringloop of weggeefwinkel.


 


 


Tenslotte
Steun op Green Friday een initiatief dat zich inzet voor natuurherstel zoals Trees for All of zet je op een andere manier in voor Moeder Aarde.
Een fijne, sociale Groene Dag op 24 november gewenst!