Feestvierende judoclub organiseert toernooi
Judovereniging Yuseigachi Norg bestaat deze maand vijftig jaar. Om dat te vieren is er op zaterdag 18 maart vanaf 9.30 uur een jeugdtoernooi in het Bewegingscentrum aan de Eenerstaat in Norg. De ca. 100 deelnemers komen uit het hele Noorden en zijn van 5 tot ca. 14 jaar. Er wordt gesport in kleine poules, zodat iedereen tegen gelijkwaardig tegenstanders op de mat staat. Voor alle deelnemers is er een medaille en een leuke verrassing.
In het verleden organiseerde Yuseigachi een toernooi met honderden deelnemers in de Brinkhof. Diverse judoka’s die later Nederlandse kampioenen werden hebben hier hun eerste wedstrijdervaring opgedaan. Dit toernooi was genoemd naar Norger Paul Dijkstra, die lange tijd trainer was. Vele jaren waren de wekelijke trainingen in de gymzaal bij de Hekakker, de laatste tijd zijn de trainingen in het Beweegcentrum. De meeste leden komen uit de oude gemeente Norg, maar er zijn ook judoka’s uit Haulerwijk en Donderen.
Judo is een zelfverdedigingssport en een opvoedkundig spel, waarin bewegen centraal staat.
Het is een sport voor iedereen. Voor jong en oud en voor meisjes en jongens. Het is een sport die de mythe ontkracht dat je slechts winnen kunt als je meer spieren hebt. Je gebruikt de kracht van de tegenstander om deze te overmeesteren. Behalve het aanleren van technieken en de voorbereiding op het eventueel meedoen aan wedstrijden, besteedt trainer Bas Helwerda veel aandacht aan discipline en opvoeding. Ook voor ouderen is het erg zinvol om een aantal judotechnieken te leren waarbij je veilig leert vallen.