De huiskamer spic en span: zo ga je efficiënt en hygiënisch te werk


 


Op gezette tijden hou je een iets grondigere schoonmaak in je woonkamer dan je normaal doet. Alles fris en schoon, dat geeft een tevreden gevoel. Welke dingen geef je extra aandacht? Een aantal tips voor een hygiënische en efficiënte aanpak, te beginnen met misschien wel de grootste bron van ergernis: je vloerkleed.


 


Vloerkleed reinigen


 


In het vloerkleed verzamelen zich veel onzichtbare ongewenste elementen. De vlekken wil je er sowieso uit hebben, maar daarnaast is het fijn om te weten dat reinigingsspecialisten 99 procent van alle bacteriën en schimmels uit het kleed verwijderen. Je googelt op de termen vloerkleed laten reinigen, spreekt een afhaaldatum af en past daar je verdere schoonmaakschema op aan.


 


Alles van zijn plek halen


 


Terwijl de experts van Cinco Cleaning zich ontfermen over grondige reiniging van je vloerkleed, heb jij de tijd om zo veel mogelijk spullen van hun plek te halen. Het stof verzamelt zich graag op plaatsen waar je tijdens reguliere stofzuigklussen niet bij kunt. Door het van de muur af schuiven van kasten en zitmeubels heb je alle ruimte om al die plukken spinrag, haren en andere troep weg te werken. Ook van de muren, pak hiervoor een stoffer. Verder stof je alle oppervlakken met een plumeau. Niet met een vochtige doek, want dan hechten zich direct weer stofdeeltjes op die plekken. Haal een ragebol langs het plafond, zeker in de hoeken, en vergeet de lampen niet. Zet een raam open terwijl je werkt.


 


De boekenkast bij voorkeur leeghalen


 


Wil je echt alles stofvrij maken, dan zit er niets anders op: je haalt al je meubels leeg. Niet de laatjes en afgesloten kastjes, wel de open gedeeltes. Stof niet alleen de planken, maar ook de voorwerpen af die daar normaal gesproken staan. Boeken trekken veel stof aan. Als alles is afgestoft en weer op zijn plek staat, haal je de stofzuiger nogmaals door de kamer. Gebruik eventueel een opzetstuk met een smallere zuigmond om in gaten en kieren te stofzuigen. Er bestaan ook opzetstukken die speciaal vervaardigd zijn om kattenharen van je bank te verwijderen. Op de weekmarkt staat vaak een stand met stofzuigeronderdelen.


 


Pak de ruitenreiniger erbij voor glazen elementen


 


Vensterbanken haal je eveneens leeg, en idealiter lap je de ramen aan de binnen- en buitenkant. Dat laatste doe je natuurlijk niet zozeer voor de hygiëne in huis, maar om het schone, frisse gevoel te versterken. De finishing touch is het schoonmaken van alle glazen elementen. Gebruik geen schoonmaakdoek, maar keukenrol of een oude krant. Neem meteen de fotolijsten mee.