Op zaterdag 11 november reikte burgemeester Klaas Smid een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Anne Frederik (Anne) Ananias. 


 


De heer Ananias is sinds 2011 actief voor de Historische Vereniging Roon, eerst als penningmeester en sinds 2019 als betrokken en bevlogen voorzitter. Hij zet zich in voor de Roder en Drentse cultuur en streektaal en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Roden tijdens Rodermiddagen en -avonden. Daarnaast organiseerde hij ook grotere evenementen, waaronder bijvoorbeeld de revue ‘de Ode aan de bekkentrekker’, een voorstelling voor 500 mensen. Hij onderhoudt contacten met andere verenigingen en instellingen en met de gemeente en is ook betrokken bij de Brinkapp.


 


Daarnaast was Ananias van 1999 tot 2018 actief jurylid van de Rodermarktparade. Als jurylid bezocht hij bijeenkomsten met de organisatie en de bouwgroepen en ging hij alle bouwlocaties langs tijdens de bouw van de praalwagens. Op de dag van de parade jureerde hij en werkte hij samen met de andere juryleden naar de uitslag toe. Hij was ook betrokken bij de organisatie van de feestavond na de parade voor de betrokkenen.


 


Ten slotte was Ananias vanaf 2007 tot 2016 penningmeester bij de Rij- en Menvereniging Mensinghe Ruiters. Zowel in die periode als na zijn aftreden was hij actief en betrokken bij de vereniging. Bij het Hemelvaartconcours is hij nog altijd actief als vrijwilliger.


Foto's© Jacqueline Daling


https://www.memoriesbyjacqueline.nl/