Nacht van Noordenveld? 


Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Jan ten Hoor is dag en nacht in touw en dan kom je wel eens bij nacht en ontij thuis. Maar hoe ziet de nacht van Noordenveld eruit? Lees het in de blog van Jan! 


 


We hebben afgelopen weekend weer de Nacht van de Nacht gehad, sinds 2005 een initiatief van de gezamenlijke Natuur- en Milieufederaties. Nu ben ik niet altijd een fervent aanhanger van deze clubs, maar de nacht mag wat mij betreft donkerder in Nederland, dus ook in Noordenveld. 


 


Naast mijn raadslidmaatschap verzorg ik in het dagelijks leven het beheer en exploitatie van bungalowparken. Momenteel vertoef ik veel aan het Lauwersmeer en dat gebied hebben genoemde partijen, met ondersteuning van gemeenten en provincies uitgeroepen tot Dark Sky Park Lauwersmeer. Dit is recent ook als zodanig erkent door de International Dark Sky Association. 


 


Nu zei mij dat in het begin niet zoveel, totdat het me duidelijk werd dat steeds meer gasten het gebied waarderen om haar rust, stilte én donkerte. We gaan het bungalowpark de komende maanden dan ook verder “verdonkeren” door 50% van de straatverlichting gewoon weg te halen. De eigenaren zijn inmiddels overtuigd van de (commerciële)kwaliteit van een donkere nacht. 


Het goede voorbeeld 


Ik rij regelmatig voor de bijeenkomsten van de raad op m’n fietsie van Peize naar Roden, vaak in de avonden, en dan begin ik me steeds meer te ergeren aan al die verlichting die ‘s nachts brand. Wat een onzin. Rijen met van die oude ufo’s die kennelijk ‘s nacht niet uitgeschakeld kunnen worden, de meesten gelukkig wel voorzien van ledlampen. Over duurzaamheid roepen we naar inwoners dat de eerste besparing op de kosten van gas en elektra is om het niet onnodig te gebruiken. Zelf geven we op dit onderdeel dus niet het goede voorbeeld. Pal voor ons huis hebben we eenzelfde soort mast staan en moeten, om lekker te kunnen slapen, van binnenuit extra verduisteren. En wat te denken van al die reclameverlichting van bedrijven. ‘s Nachts laten branden levert vast erg weinig klanten op. Wist u trouwens dat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld? Nog een feitje, in Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan slapeloosheid en één van de meest voorkomende oorzaken is… Lichtvervuiling. 


 


Tandje erbij 


Ik weet dat onze ambtenaren aandacht voor minder lichtvervuiling hebben, maar in de uitvoering mag daar wat mij betreft een tandje bij. Laten we in Noordenveld actief zijn met het ondersteunen van ondernemers die ervoor kiezen hun gevel van elf uur ‘s avonds tot zes uur in de ochtend donker te houden. 


 


Slimme verlichting is in allerlei vormen te verkrijgen, zoals straatverlichting die om elf uur teruggaat naar 30% lichtsterkte of die reageert op beweging, om zo wél de veiligheid van onze inwoners wel te waarborgen. Laten we samen Noordenveld wat donkerder maken. 


Welterusten!