Gloednieuwe Gemeentewerf Noordenveld ontvangt SDG-plaquette voor Duurzaamheid en Circulariteit
In de gemeente Noordenveld is een opmerkelijke mijlpaal bereikt toen wethouder Kirsten Ipema de SDG-plaquette uitreikte aan de heer Jan Louwes, afdelingsmanager beheer van de Gemeentewerf. De toekenning van deze prestigieuze erkenning werd verduidelijkt door Anita van der Noord, de SDG-regiocoördinator, die uitlegde waarom de Gemeentewerf deze onderscheiding ten volle verdiende.
In Noordenveld zijn we bijzonder trots op de duurzame inspanningen van de nieuwe Gemeentewerf en het Grondstoffencentrum, die zich actief inzetten voor duurzaamheid, circulariteit en klimaatbestendigheid. Deze toewijding heeft een aanzienlijke impact op diverse Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).
Jan Louwes deelde vol trots zijn ervaring: 'Het was een behoorlijke uitdaging; velen zeiden: 'Koop gewoon nieuw. 'Maar ik geloofde dat het anders kon, en we hebben het voor elkaar gekregen!'
Wethouder Ipema benadrukte de unieke prestatie van de Gemeentewerf: Niet alleen is de gemeentewerf het kloppende hart van onze gemeentelijke bedrijfsvoering voor tal van externe processen, maar ook een cruciale factor in onze gezamenlijke inspanning om duurzaamheid te bevorderen. Met deze locatie zetten we een reuzenstap richting een circulaire en duurzame gemeente. Het is zeldzaam om gebouwen te vinden die zo toegewijd zijn aan duurzaamheid, circulariteit en energiezuinigheid. Dat maakt de Gemeentewerf Noordenveld bijzonder.
De Gemeentewerf en het Grondstoffencentrum hebben een opmerkelijke impact op verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's). Ze dragen actief bij aan SDG 11 - Duurzame steden en gemeenschappen door duurzaamheid en circulariteit te integreren in hun bouw en dienstverlening. Het Grondstoffencentrum faciliteert de gescheiden inzameling van een breed scala aan afvalstromen, wat een cruciale stap is richting schonere en duurzamere steden.
Bovendien bevordert de Gemeentewerf verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) door materialen te hergebruiken en circulariteit te omarmen in hun constructieproces. Deze inspanningen dragen bij aan SDG 13 - Klimaatactie door het verminderen van verspilling en de ecologische voetafdruk.
Het project illustreert innovatie in de bouwsector en toont aan dat duurzame infrastructuur mogelijk is zonder in te boeten aan kwaliteit, wat bijdraagt aan SDG 9 - Industrie, innovatie en infrastructuur. Dit benadrukt tevens de waarde van samenwerking, die essentieel is voor het bereiken van SDG 17 - Partnerschap om doelen te realiseren.
Anita van der Noord sloot met trots af: Met hun concrete bijdragen aan meerdere SDG's en hun inspirerende rol in duurzaamheid en circulariteit is de toekenning van de SDG-plaquette volledig gerechtvaardigd. Dit moet niet enkel als erkenning worden beschouwd, maar ook als een aanmoediging voor anderen om dezelfde weg te bewandelen naar een duurzamere toekomst.'
Foto's© ditisRODEN.nl Laura Levens