Welgeteld 10 man sterk, Volksvermaken Roden. Zij zorgen er voor dat Roden telkens weer bruist. Ook deze Rodermarkt zijn ze weer paraat. We spraken met de voorzitter Lammert Kalfsbeek. Al 10 jaar zit hij bij Volksvermaken, waarvan 7 jaar als voorzitter. Het verveelt hem nog geen dag, omdat ieder evenement telkens weer anders is en er een goede samenwerking heerst.

Op de vraag wat voor hem het hoogtepunt is antwoord hij meteen de parade! Sinds 1964 vindt deze jaarlijkse traditie op de zaterdag voor de Rodermarkt plaats. Dit jaar is het motto ‘Avontuur & Vertier” “Er wordt door zoveel mensen al maanden gebouwd om iets moois neer te zetten, niet alleen voor de kinderen maar ook voor het publiek. Er komen zowel s’middags als s’avonds zo’n 30.000 tot 35.000 bezoekers op af. En natuurlijk gratis toegankelijk. Wel wordt er een collecte gehouden, dit draagt er mede aan bij dat we ieder jaar een mooie parade neer kunnen zetten.”

Alles is een hoogtepunt te noemen, zo ook de oriënteringsrit wordt altijd goed bezocht. Maandags om 17:30 uur vertrekken we vanuit Lieveren en wordt er wederom een mooie route gereden. De winnaars zullen uiteraard ook op ditisRODEN bekend gemaakt worden. Daarnaast is op de woensdag de kortebaandraverij natuurlijk een prachtig evenement wat midden in het centrum plaats vindt. Dit zorgt voor veel reuring in het centrum, met veel gezelligheid en volle terrassen. “Daar staan wij natuurlijk voor, een volksfeest in hartje Roden. Het is dan fijn dat de samenwerking met de horeca en ondernemers in Roden heel goed is. Want je moet het met elkaar doen.”

Uiteraard zijn er ook praktische kanten die geregeld moeten worden. Zo moet er gedacht worden aan de veiligheid van de wagens. “De veiligheidsregels zijn aangepast, op het laatste moment hoorden we dat het maximaal aantal kinderen op de wagens 20 mogen zijn. De Poolster had daardoor een probleem en hebben we dit geprobeerd zo goed mogelijk met elkaar op te lossen. Ze hebben vanuit een andere parade uit Elim een extra wagen kunnen regelen, zodat alle kinderen mee kunnen rijden op een wagen.”

Zaterdag wordt er door een vakjury bepaalt naar wie de prijzen gaan, maar ook u als kijker mag stemmen voor de publieksprijs. Tijdens de avondparade worden de winnaars bekend gemaakt. Op 14 oktober, tijdens een gezellige avond worden de andere prijzen, zoals o.a. de verlichtingsprijs uitgereikt.

Coby van Zanten©