Drie jongemannen uit Ruinerwold en Emmen moeten vandaag voor de rechter verschijnen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze een rol hebben gehad bij het doden van de 26-jarige jeugdmedewerkster Marit uit Groningen. De zaken worden nog niet inhoudelijk behandeld, dat gebeurt eind januari 2024.Dat meldt RTV Noord.

 

 De bende wordt ook verantwoordelijk gehouden voor onder meer een gewelddadige overval op een McDonald's en een straatroof in Emmen. De groepsleden waren volgens het OM kwetsbare jongeren, enkelen woonden onder begeleiding. Naast deze drie zitten nog een 19-jarige jongen uit Groningen en een tiener van achttien uit Roden vast. De inleidende zaak van de tiener uit Ruinerwold is vandaag achter gesloten deuren. De zaken van de Emmenaren zijn openbaar.

 

 

Een 17-jarige tiener uit Ruinerwold en twee 20-jarige mannen uit Emmen zouden direct betrokken zijn bij het incident. Beiden waren op 14 januari van dit jaar uit op de kluis van de instelling, waar de jongste verbleef. Begeleidster Marit werd doodgestoken en geschopt. De mannen wijzen elkaar aan als diegene die zou hebben gestoken.Het OM gaat uit van gekwalificeerde doodslag. Dit betekent dat de twee het plan hadden een diefstal te plegen, maar dat het vermoorden van de begeleidster hieruit voortvloeide. 

 

 De politie hield de twee kort daarna aan. Een andere 20-jarige Emmenaar werd later eveneens aangehouden. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een jeugdbende, waar de andere twee leden van waren.Het tweetal was door de 'boss' op pad gestuurd om een tankstation in Emmen te overvallen, maar dat was gesloten. Om niet met lege handen terug te keren werd het plan opgevat om de kluis te stelen.