KLAPZADEL


 


Libië is hard getroffen door storm Daniël met overstromingen en duizenden doden tot gevolg. In Marokko trilde de aarde onder een heftige aardbeving met eveneens duizenden slachtoffers. Dichter bij huis vechten ze als kat en hond elkaar uit de tent bij de politieke partij ‘Partij voor de dieren’. En dan ben ik er nog niet.


 


De klimaatactivisten van XTINCTION REBELLION eisen steeds meer de nodige aandacht op. Al dagenlang bezetten ze rond het middaguur de A12 in Den Haag. Waarna ze weer door de politie verwijderd worden. Alsof het allemaal wat helpt. Als ze toch willen demonstreren raad ik ze aan naar TATA STEEL of CHEMOURS te gaan waar mensen daadwerkelijk ziek worden van wat daar afgescheiden wordt. Of laten ze zich nuttig maken in Libië of Marokko door met het Rode Kruis de bevolking daar te helpen. Dan zouden ze mijn waardering en respect krijgen.


 


De aanhang van deze club wordt steeds groter en ook Bekende Nederlanders zoals bijvoorbeeld actrice Carice van Houten sluiten zich aan. Wat ik niet begrijp omdat Carice voor haar werk de hele wereld overvliegt. Als ze zo begaan is met onze planeet kan ze toch ook gewoon in Nederland blijven werken. En als ze zo nodig naar Amerika wil kan ze dat ook per boot doen. Misschien levert dit wel een nieuw idee op. Iets met een boot die vergaat al komt dat in deze tijd van opwarming niet door een ijsberg. Wellicht kan er ook nog een boodschap in verwerkt worden.


 


In Roden ging het er de afgelopen weken heel wat feestelijker aan toe. Na de feestelijkheden van de opening van de Heerestraat en het ‘Wat ’n Kunst’ festival was vorige week zaterdag de opening van de vernieuwde opticienzaak ‘Bij Alex’ aan de beurt. Een waar spektakel waarvoor Steven ‘de zoon van’ en Jamie Kazan waren uitgenodigd. Niet veel verder werd de hernieuwde bibliotheek officieel met onder andere muziek geopend. Het is niet langer alleen een bibliotheek maar een multifunctioneel ontmoetingscentrum waar ook nog eens aan de inwendige mens wordt gedacht.


 


De naam die het heeft gekregen vind ik wat te algemeen en eigenlijk niet zo passen. Tenzij het volgende project is een spoorbaan aan te leggen met treinen van en naar Groningen waarvan RODEN CENTRAAL het begin en eindstation is. Of bijvoorbeeld een monorail aan te leggen waarmee je door het centrum van Roden kunt en RODEN CENTRAAL weer het begin en eindpunt is. Dan kan ik geen betere naam bedenken dan RODEN CENTRAAL.


 


Het opmerkelijkste wat ik persoonlijk de afgelopen tijd meemaakte vond vorige week zaterdag plaats. Ik fietste over de drempel ter hoogte van de Westerstraat toen ik opeens een knal hoorde. Ik schrok me een ongeluk, zag echter al snel dat het niet om een klapband, klaploper of klapsigaar ging maar om een klapzadel. Ik was door mijn zadel gegaan. Het was niet de eerste en ik ben bang dat het ook niet de laatste keer zal zijn. Wellicht ben ik in het bezit van een bijzonder achterwerk dat dit mogelijk maakt. De fietsenmaker waar ik meteen naar toeging met mijn fiets en het kapotte zadel vond het allemaal ook wel bijzonder en zei dat hij zoiets nog niet eerder had meegemaakt. Woorden van gelijke strekking kwamen vorig jaar uit de mond van een medewerker die onderhoud verrichte aan mijn verwarmingsketel. Ik zorg klaarblijkelijk zo af en toe voor de nodige verrassingen wat ik persoonlijk wel een compliment vind.