Schaakclub Roden: Zomerschaak


 


Terwijl de temperatuur meer aanleiding gaf om in de tuin, balkon of terras rustig een koud drankje te nuttigen, verzamelde zich in Trefpunt Scheepstra ca. dertig enthousiaste schakers voor een avondje pittig nadenken in de avonduren. Gelukkig kan de S.C. Roden dit seizoen beschikken over drie zalen in het Trefpunt, zodat met enig passen en meten voor  iedereen een goede plek beschikbaar was.


 


Na de eerste ronde van de interne competitie waren nog acht spelers zonder verliespunten. In de door de computer geprogrammeerde indeling speelden deze tegen elkaar voor een hoge plaats in de rangschikking. In de partij tussen Henk van Bemmel en Bernard Bos had Henk een toren tegen twee lichte stukken van Bernard. De theorie zegt dat de speler met de lichte stukken  duidelijk in het voordeel is. Dit voordeel werd door Bernard bekwaam uitgebuit met winst als resultaat. Lieuwe Boskma kwam na een mooie aanvalspartij duidelijk in het voordeel tegen Pieter Doller. De koning van Pieter stond redelijk onbeschermd midden op het bord en Lieuwe kon kiezen uit een  aantal goede zetten om de partij te beslissen. Hij koos echter een zet waarbij hij een tussenschaakje van Pieter over het hoofd zag en verloor hierdoor een stuk en de partij. Altijd jammer na een goed gespeelde partij. De partij tussen Arend van der Burgh en Jeppe Teensma ging lang gelijk op. Jeppe begon een koningsaanval op de vleugel die echter door Arend bekwaam werd verdedigd. Jeppe dacht met een paardoffer de partij te beslissen maar dit offer bleek niet te kloppen waarna hij gelijk kon opgeven.


 


Door het mooie weer konden een aantal deelnemers  met een drankje napraten in de tuin van het Trefpunt. Dit was voor de S.C. Roden waarschijnlijk de eerste keer in haar bestaan dat dit mogelijk was.