De vier verdachten in de zaak rondom de zwembadmoord in Marum blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft het hof in Leeuwarden dinsdag besloten, schrijft RTVNoord. De verdediging vroeg maandag tijdens een inleidende zitting in hun hoger beroepzaak de verdachten vrij te laten, om thuis het proces af te wachten.

De zaak draait om de moord op Jan Elzinga in 2012. Hij werd voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. Pascal E. uit Zwolle en Willem P. werden kort na de moord opgepakt en veroordeeld tot 15 en 20 jaar cel.

 


Schoonfamilie kampt met psychische gevolgen


In 2019 kwam P. met nieuwe verklaringen. De toenmalige vriendin van Elzinga, haar moeder en broer zaten achter de moord, zei hij. Als 'kroongetuige' kreeg hij hiervoor strafkorting. De schoonfamilie werd 9 jaar na de moord opgepakt. Een vijftiger uit Kampen leverde het wapen, hij werd veroordeeld tot 7 jaar cel. De schoonfamilie werd door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 20 jaar cel. De vier gingen tegen dat vonnis in hoger beroep. De schoonfamilie heeft het zwaar in de cel, vooral de toenmalige vriendin kampt met psychische gevolgen. Zij woont tegenwoordig met haar nieuwe gezin in Hollandscheveld. Haar kleine kinderen gaan gebukt onder haar gevangenschap. Het hof vindt de persoonlijke belangen niet opwegen tegen de ernst van de zaak en ging niet mee in het verzoek van de verdachten om het proces in vrijheid af te wachten.

 


Strafkorting


Onlangs is een medegedetineerde van de kroongetuige gehoord. Hij gaf ontlastende verklaringen af voor de oud-vriendin van Elzinga en haar moeder. Deze nieuwe getuige zei dat kroongetuige Willem P. in zijn cel alleen maar bezig is geweest met het krijgen van een strafkorting. De man wilde de schoonfamilie hiervoor op laten draaien, zei de nieuwe getuige. P. had het strafdossier in zijn cel waaruit hij kon putten. Volgens de medegedetineerde moet het motief worden gezocht in de wietwereld.

Tijdens de strafzitting, vorig jaar in de rechtbank in Groningen, kwam naar voren dat Willem P. als extra bewijs zelf app-berichten had gemaakt. Het hof wil dat het Openbaar Ministerie de verklaringen van de medegedetineerde onderzoekt op echtheid en betrouwbaarheid. De inhoudelijke behandeling van de zaak bij het hof staat gepland van 26 februari tot 1 maart 2024. De kroongetuige wordt vervolgd voor meineed. Zijn zaak dient in oktober bij de rechtbank Noord-Nederland