In de zaak rondom de zwembadmoord in Marum is opnieuw een getuige gehoord. Deze man heeft verklaringen afgelegd die Monique H. uit Hollandscheveld en haar moeder Coby uit Roden ontlasten. Dit zegt advocaat Wilco ten Have, die H. bijstaat, schrijft RTVNoord.

De man zat gelijktijdig met de 'kroongetuige' Willem P. gevangen. Volgens deze nieuwe getuige was P. erop uit zijn celstraf verkort te krijgen. P. kreeg tien jaar geleden twintig jaar cel opgelegd voor zijn rol in de moord op Jan Elzinga in Marum.

Elzinga werd voor de ingang van het zwembad doodgeschoten door Pascal E., die hiervoor vijftien jaar cel kreeg opgelegd.

 


Hennep


Door nieuwe verklaringen van P. werden de toenmalige vriendin van Elzinga, Monique H., haar moeder en haar broer negen jaar na de moord alsnog opgepakt. De rechtbank in Groningen veroordeelde de schoonfamilie in december tot twintig jaar cel voor het uitlokken van de moord in 2012. Johan L. uit Kampen zou het wapen hebben geleverd en werd veroordeeld tot zeven jaar cel. H. was maandag niet op de zitting bij het hof in Leeuwarden, ze stond de hogere rechters te woord via een videoverbinding.

Volgens de getuige, die recentelijk door de politie is gehoord, moet het motief van de moord worden gezocht in de hennepwereld, zegt advocaat Wilco ten Have. In dit geval zouden H. en haar moeder niets met de moord te doen hebben gehad, aldus de raadsman. De nieuwe getuige baseert zijn verhaal op wat Willem P. hem in de cel zou hebben verteld.

 


Verdachten vrijlaten


Het Openbaar Ministerie wil deze verklaring nog onderzoeken op betrouwbaarheid. De advocaten vroegen ook de verdachten in afwachting van het hoger beroep vrij te laten, al dan niet op basis van voorwaarden waar de verdachten zich aan moeten houden.

Het hof beslist hier dinsdag over.