Column Vogels in Nederland, Hoera een Tweeling!


 


U zult wel denken als trouwe lezer van mijn column het gaat niet goed met die man, begint ineens over een tweeling in plaats van over vogels. En toch ga ik het over een vogelsoort hebben en niet de minste. Ik heb al eens eerder over de Zwarte Specht een column geschreven maar deze keer is het speciaal.


 


De afgelopen drie maanden heb ik een paartje Zwarte Spechten gevolgd, en niet vanaf de nestbouw, want ze hebben het zelfde boom gat gebruikt als vorig jaar. Alleen toen is het mis gegaan met de jongen, vermoedelijk stonden ze op het menu van een Boommarter, maar ook andere verstoring is mogelijk, want Zwarte Spechten zijn daar erg gevoelig voor. En ook deze keer was er een Boommarter maar die werd door vijf Kauwtjes naar de buitenkant van het bos gedelegeerd. Uiteindelijk hadden de Spechten eieren en werd er afwisselend gebroed. Maar het aantal was onbekend, wel werd er om de vier uur gewisseld van broeden. Het broeden duurt ongeveer twee weken en dan gaat het spannend worden, want blijven de kleintjes stil als er een rover in de buurt is. En hoeveel zijn het er nu eigenlijk. Tot ik op een Woensdag morgen er kwam en zag dat het gedrag van moeder anders was, er zijn jongen uit het ei gekropen. En dan kun je de dagen vooruit tellen, 24 tot 30 dagen duurt het voor de jongen uitvliegen. En als je dat wilt vast leggen weet je wanneer ongeveer elke dag ter plaatste moet zijn.


 


Maar zover was het nog lang niet eerst moet er gevoerd worden en verdedigd worden. De Boommarter heeft na die ene keer zich nog een keer laten zien overdag, maar gelukkig de jongen met rust gelaten. Ook een Eekhoorn heeft het geprobeerd maar die werd door moeder vakkundig de boom uitgegooid en op de grond dook moeder ook nog boven op de Eekhoorn. En die heb ik niet weer gezien. Een stel Holenduiven die te dicht bij het nest kwamen werden ook verjaagd, en bleven verder op afstand. En de jongen groeiden goed, tot ik op een dag kwam en tijdens het voeren twee koppies uit het gat zag steken, een tweeling dus. Een jongen en een meisje, goed te zien aan de rode kleur boven op hun kop. Nog niet zo vel rood als bij de ouders maar je kon het wel goed zien. En dan beginnen ze te communiceren met de ouders buiten het nest, dat is een hele beleving als je nog nooit een Zwarte Specht gehoord hebt. Elke keer als een jong aan het roepen was liet een van de ouders zich horen dat ze in de buurt waren. Ook al zie je ze dan niet ze zijn steeds in de buurt van het nest. Zelfs toen er een Buizerd boven het bos zweefde kwam moeders vanuit uit het niets tevoorschijn en liet de Buizerd al roepend weten dat zijn aanwezigheid niet gewenst was. Doordat er steeds meer blad aan de bomen kwam werd het fotograferen een echte uitdaging.


 


Inmiddels is het 20 Mei en omdat ik het gevoel heb dat de jongen gaan uitvliegen ben ik extra vroeg naar het bos gegaan. En inderdaad om vijf voor acht vloog de eerste het nest uit, de andere nog achterlatend in het nest. Ik had net het filmpje stop gezet. Maar om het te zien is al een beleving op zich. In de middag nog even gekeken en toen zat de andere nog in het nest en was erg rustig. Een dag later kom ik er weer en is ook de andere uitgevlogen. Het zal nu stil gaan worden in het bos, de jongen zullen nog een poosje in de buurt van de ouders blijven om dan hun eigen weg te gaan.


 


Tekst en Foto’s/film © Theo Kompier


TdK Natuurfotografie