SC RODEN: Het schaakseizoen 2022-´23 zit erop

Na de negenentwintigste en laatste ronde zit het schaakseizoen bij schaakclub Roden erop. De clubkampioen Pieter Doller was al een week eerder bekend. Pieter behaalde 18½ punt uit 21 wedstrijden, een percentage van 88,1% en hoefde slechts één verliespartij (tegen Lieuwe Boskma) en drie remises toe te staan. Een knappe prestatie van de voorzitter van schaakclub Leek die dit seizoen voor het eerst als dubbellid aan de Roder competitie deelneemt. Tom Visser werd tweede,  gevolgd door Lieuwe Boskma op de derde plek.

Na enkele jaren van afwezigheid eiste Bernard Bos direct al de vierde plaats op en won daarmee ruimschoots het kampioenschap in de B-categorie. Gijs Hager werd kampioen bij de C-spelers en bereikt daarmee de B-status. In de laatste ronde kwamen de twee laatste kandidaten voor het C-kampioenschap, Teije Smedinga en Gijs Hager, tegenover elkaar aan het schaakbord te zitten en mochten uitmaken wie dit seizoen de promovendus zou zijn. Oud jeugdkampioen Gijs Hager won de onderlinge strijd. Saillant detail is dat de drie kampioenen Pieter, Bernard en Gijs allen nieuwkomers of terug van weggeweest zijn.

Onderin de subtop moest clubvoozitter Arend van der Burgh genoegen nemen met een 22e plaats en bezet daarmee de laagste plaats in de A-categorie. Kees Duisterwinkel eindigde op de 26e plaats in de B-categorie. Beide schakers degraderen het volgend seizoen naar respectievelijk de B- en de C-groep.

Met 46 deelnemende schakers in de competitie, werden er wekelijks gemiddeld dertien partijen gespeeld. Met vele nieuwe gezichten was het weer een sportief en gezellig seizoen. Hopelijk kunnen we deze lijn in onze bloeiende schaakvereniging volgend seizoen voortzetten. Nu eerst maar even van een rustgevend zomerreces genieten.