In 2022 was bijna 1 op de 10 Drenten gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Assen veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in De Wolden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.


 


In Drenthe waren vorig jaar ongeveer 1 op de 10 inwoners gescheiden: 9,5% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Ook zijn er in Drenthe iets meer gescheiden inwoners dan in de andere noordelijke provincies Friesland (9,2%) en Groningen (9%).


 


Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.


 


Assen meeste gescheiden inwoners


Assen is koploper van de provincie: het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In de provinciale hoofdstad is 11,1% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Drentse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:  1. Assen (11,1% van de inwoners is gescheiden)

  2. Meppel (10,6% van de inwoners is gescheiden)

  3. Emmen (10,2% van de inwoners is gescheiden)

  4. Hoogeveen (9,3% van de inwoners is gescheiden)

  5. Noordenveld (9,3% van de inwoners is gescheiden)


 


Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in De Wolden: hier heeft ‘maar’ 7,5% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.


 


 


In 5 gemeenten toename gescheiden inwoners


In vijf Drentse gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar toe ten opzichte van 2021. De sterkste toename vond plaats in Borger-Odoorn (+0,21%), gevolgd door Aa en Hunze (+0,2%) en Meppel (+0,06%). 


In 6 gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners juist af. In Westerveld (-0,16%) was de sterkste daling. Coevorden was de enige gemeente in Drenthe waar het aandeel gescheiden inwoners precies gelijk bleef in 2022 ten opzichte van 2021. 


 


Kleiner wonen


De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.
 


Bron: Independer


 


Bron: Independer