Record deelname bij 35 ste Univé Leekster Lente Loop 2023


 


Een record aantal van ruim 1500 deelnemers liep zaterdag 18 maart mee met de Leekster Lente Loop. De halve marathon was zelfs uitverkocht, na-inschrijving was niet meer mogelijk. Ook voor de overige afstanden was de belangstelling groot. De hardloopsport lijkt, ondanks de corona jaren, niks aan populariteit te hebben ingeboet. Dankzij het lenteachtige weer was er veel publieke belangstelling, de terrassen zaten vol.


 


De halve marathon was een prooi voor Jan Schra (1.11,29) uit Zwolle, gevolgd door Thijmen van der Loop uit Groningen en de derde plaats was voor Edwin Slijkhuis uit Zuidhorn. Bij de dames trok Tine Zweers (1.27,19) uit Grootegast aan het langste eind, Hinke Schokker uit Eastermar werd tweede en de derde plaats was voor Sanne Heidinga uit Leeuwarden.


 


Voor de jeugd was er de wedstrijdloop in de ochtend (1,2 km) en de scholierenuurloop in de middag.
De kinderen genoten zichtbaar van de loopsport. Nieuw onderdeel dit jaar was framerunning. Een running frame is een op maat gemaakt loopfiets met een borststeun en drie wielen, één voor en twee aan de zijkanten. Deze sport is geschikt voor mensen met bijvoorbeeld SP, Spina Bifida of die bijvoorbeeld door een amputatie die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator.
Maar liefst elf framerunners deden mee. Ze waardeerden dat dit nieuwe onderdeel aan het programma is toegevoegd.


 


Ook de wandeltocht was een nieuw onderdeel, waarmee de organisatie breedtesport promoot. Ruim 200 wandelaars genoten van een mooi parcours vanaf Nienoord, langs weilanden en bosschages naar het Nietapsterbos.


 


Alle deelnemers samen brachten een bedrag van maar liefst € 1.750 bijeen voor de Voedselbanken Westerkwartier. Een mooi resultaat, waarvoor hartelijk dank. Ook veel dank aan de ruim 80 vrijwilligers die alles weer goed verzorgd hebben.


 


Overige uitslagen:
5 km heren 1. Mats Kolkman 16:31; 2. Jorrit Waslander 3. Andrew Larasen
5 km dames 1. Liselot Smit 9:57: 2. Sophie Nijman 3. Elke de Jong
10 km heren: 1. Niall Foley 32:23; 2. Joost van Hofslot 3. Rikjan Bathoorn
10 km dames: 1. Rianne Harmsen de Boer 40:38; 2. Elske Domhof 3. Martine de Boer


 


Zie voor uitslagen: https://uitslagen.nl/uitslag?id=2023031824517 


 

Foto's©-tekst José Reijinga