Een huis bouwen: vijf dingen waar je aan moet denken


 


Zou jij graag in plaats van een kant en klaar huis te kopen, een eigen huis willen bouwen? Het is een prachtig idee, maar het zal niet makkelijk zijn: er komt veel bij kijken. Het voordeel is natuurlijk dat je helemaal baas in eigen huis bent, maar het nadeel is dat er veel op je eigen bordje zal komen te liggen. In dit artikel vertellen we over de haken en ogen die er aan het bouwen van je eigen huis zitten en waar je aan moet denken voordat je begint met bouwen.


 


Heb je de geschikte plek?


De allereerste stap om een goed huis te bouwen, is natuurlijk het zoeken naar de geschikte plek waar mag worden gebouwd. Kijk in het lokale bestemmingsplan van de gemeente of er plekken zijn waar mag worden gebouwd en waar de verschillende voorzieningen al zitten of makkelijk naartoe kunnen worden getrokken: is er riool, gas, water, licht, internet? Is dat er niet, dan kan het mogelijk flink duur worden om er te bouwen.


 


Heb je een vergunning?


Het is niet zo dat als het bestemmingsplan bouwen toestaat, dat je gelijk mag gaan bouwen. Vaak is het nog steeds noodzakelijk om een vergunning aan te vragen en ook daar kan veel tijd in gaan zitten. Soms mag je zelfs niet zomaar een sloot dempen, een oprit aanleggen of een rij bomen kappen. Het duurt soms verschillende weken voordat je antwoord krijgt van de gemeente en het kan daarna nog enkele weken duren voordat ook omwonenden hun mening hebben gegeven. Kortom, begin hier dus op tijd aan want er kan veel tijd in gaan zitten.


 


Heb je genoeg geld?


Natuurlijk wil je weten of jouw gespaarde geld genoeg is in combinatie met een lening bij de bank om een dergelijk huis te bouwen. Niemand wil dat de bouw van een huis stil komt te staan door het gebrek aan geld. Hoewel het bouwen van een eigen huis vaak goedkoper is dan het kopen van een kant en klaar huis, heb je nog wel veel geld nodig. Je kunt de maximale hypotheek berekenen, zodat je weet hoeveel geld je potentieel zou kunnen krijgen van de bank. Je kunt via deze link je hypotheek berekenen.


 


Heb je een bouwplan?


Heb je nog geen bouwplan, dan is het zaak om daar nu aan te beginnen. Zeker als je al voor jezelf duidelijk hebt hoeveel geld je kunt uitgeven aan de bouw van een huis, kun je een architect of aannemer de opdracht geven om een dergelijk huis te ontwerpen. Geef daarin aan hoe je jouw droomhuis voor je ziet.


 


Heb je genoeg tijd?


Als je een bouwplan hebt, is het tijd om rond de tafel te gaan met de aannemer. Je wilt natuurlijk dat het zo snel mogelijk af is, maar de aannemer zal een realistisch beeld geven. Maak duidelijke afspraken met de aannemer, want jij zult vast ook je huidige huur moeten opzeggen of je huidige huis moeten verkopen voordat je kan verhuizen.