Chaja Kortman  van de Openbare Daltonschool De Eskampen uit Peize heeft vanmiddag de regionale voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in De Brinkhof in Norg. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal op 19 april de gemeente Noordenveld vertegenwoordigen in de provinciale finale.


 


De 16 kandidaten werden om de beurt door presentator Gerda Veuger naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd door de jury gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. De jury bestond uit Carla Boers (educatieadviseur in gemeente Noordenveld), Ruth van Uhm, docente Nederlands van de Ronerberg en Albinota Alilaj (Jongerenwerker / Coördinator Buurtbemiddeling Noordenveld).


 


Chaja las een fragment voor uit het boek Haaientanden van Anna Woltz. Chaja zal één van de 12 deelnemers zijn aan de provinciale  finale die op woensdag 19 april gehouden zal worden in Assen.


 


De Nationale Voorleeswedstrijd


De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.