Dubbelwandige rookkanalen: wat je erover moet weten


 


Wanneer je een nieuwe houtkachel installeert, moet je het juiste rookkanaal en afvoersysteem kiezen. Het dubbelwandige rookkanaal is een van de populairste opties, vooral als je in een gebied woont met speciale bouwvoorschriften of als je huis onder monumentenzorg valt. Er zijn verschillende ontwerpen beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor elke situatie of huisstijl. Hier bespreken we de voor- en nadelen van elke optie en gaan we na welke het beste bij je behoeften past. Ben je er nog niet over uit welk dubbelwandig rookkanaal je moet kiezen? Lees dan verder.


 


Wat is een dubbelwandige schoorsteen?
Een dubbelwandige schoorsteen is een schoorsteen met twee wanden: één aan de binnenkant van het gebouw en één aan de buitenkant. Het wordt ook wel een schoorsteen met borstwering' genoemd. De borstwering is de architectonische term voor de buitenmuur van een gebouw. Dubbelwandige schoorstenen hebben een aantal voordelen ten opzichte van enkelwandige schoorstenen, zoals een betere isolatie en minder energieverlies.
Sommige dubbelwandige schoorstenen hebben zelfs een derde wand, de "hittebarrière", tussen de twee andere wanden. Dit beschermt het interieur van de woning verder tegen buitentemperaturen en weersomstandigheden. De baksteen (of ander materiaal) die wordt gebruikt voor zowel de binnen- als de buitenmuur van een dubbelwandige schoorsteen moet onbrandbaar zijn, zoals klei, beton of steen. Roestvrij staal is ook een optie voor de buitenwand, maar is duurder dan de traditionele materialen. Een dubbelwandige schoorsteen is sterk, duurzaam en gaat lang mee.


 


Materialen van dubbelwandige schoorstenen
Klei - Klei is een van de meest gebruikte materialen voor dubbelwandige schoorstenen. Het is goedkoop, gemakkelijk te bewerken en overal verkrijgbaar. Het enige nadeel is dat klei een zeer poreus materiaal is, waardoor zich roet of creosoot in de schoorsteen kan ophopen. Beton - De binnenwand van een betonnen schoorsteen kan worden versterkt met stalen staven voor extra stevigheid. Beton is een uiterst duurzaam materiaal dat niet toestaat dat zich in de schoorsteen roet of creosoot ophoopt. Metselwerk - Metselwerk is een algemene term die verwijst naar klei, beton en baksteen. Net als beton wordt het gewapend met stalen staven voor extra sterkte. Metselwerk is zeer sterk, duurzaam en gemakkelijk te installeren. Steen - Steen is een zeer zwaar materiaal dat niet gemakkelijk te installeren is, maar het kan vele generaties meegaan. Hoewel het wat creosoot of roet kan vasthouden, is het gemakkelijk schoon te maken.


 


Conclusie
Dubbelwandige schoorstenen zijn een doeltreffende manier om beter te isoleren en het risico van verbranding te verminderen, vooral in oudere woningen. Ze worden meestal gemaakt van metselwerk of bakstenen en zijn vrij duurzaam. Er zijn enkele beperkingen aan dubbelwandige schoorstenen, waaronder het feit dat ze duurder zijn dan enkelwandige schoorstenen. Bovendien kunnen ze moeilijk te onderhouden zijn en moeten ze in een grotere ruimte worden geïnstalleerd. Bij het kiezen van een dubbelwandige schoorsteen, moet je rekening houden met het type brandstof, de lengte van het rookkanaal, en de grondsoort waar het zal worden geïnstalleerd. Met zorgvuldige overweging en planning, kun je het juiste type dubbele wand schoorsteen voor je huis. Bekijk de producten van Heatingworld voor het gehele assortiment.