Vorig jaar 2,4% meer woningbranden in Drenthe


 


Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 251 woningbranden in Drenthe. Dit is een stijging van 2,4% ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om zo’n 245 meldingen van branden in huis. Vooral in De Wolden, Assen en Tynaarlo had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer. 


 


Grootste stijging in De Wolden 


Nergens in Drenthe steeg het aantal woningbranden zo hard als in De Wolden. Er waren hier vorig jaar 12 meer branden dan in 2021. Ook in Assen ging het vaker mis. De top 5 gemeenten in Drenthe met de sterkste absolute stijging is als volgt:  • De Wolden (+12 woningbranden)

  • Assen (+8 woningbranden)

  • Tynaarlo (+7 woningbranden)

  • Hoogeveen (+5 woningbranden)

  • Midden-Drenthe (+5 woningbranden)


 


Voor 5 van de Drentse gemeenten is er beter nieuws: hier was vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Aa en Hunze was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 14 minder meldingen dan in 2021. Ook in Coevorden (-10), Emmen (-7) en in Noordenveld (-6) was een dalend aantal woningbranden. 


 


In Drenthe relatief veel woningbranden


Door het aantal woningbrand-incidenten te delen door het totale aantal woningen kun je kijken hoe dit zich verhoud tot het landelijk gemiddelde. Gemiddeld waren er vorig jaar zo’n 11 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Drenthe. In Drenthe zijn er hiermee releatief meer woningbranden dan landelijk gemiddeld (9,6 woningbranden per 10.000 woningen)


Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo waren in Borger-Odoorn en De Wolden relatief veel woningbranden. In 2022 waren hier 17 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Midden-Drenthe (15), en Westerveld (14) waren relatief veel woningbranden.


 


Bekijk hier per gemeente en provincie hoe het zit: https://www.independer.nl/opstalverzekering/info/dekking/brand/onderzoek/woningbranden-2022