Een streepje voor met de juiste papieren: deze diploma's helpen je verder


 


Er wordt veelvuldig gesproken over de kloof tussen arm en rijk, maar zelden over de kloof tussen de zogenaamde hoog- dan wel laagopgeleide status die mensen ongewild krijgen opgeplakt. In de praktijk blijken mensen met algemene ontwikkeling en hun gezonde verstand gelukkig een eind te komen. Niettemin: dit zijn vijf voorbeelden van basisdiploma's waarmee je een streepje voor hebt op de arbeidsmarkt


 


Cursus VCA-VOL


 


VCA-VOL is de verzamelnaam voor een belangrijk diploma dat operationeel leidinggevenden bij voorkeur hebben. Wie dit diploma bij een sollicitatie kan overleggen, maakt meer kans op zijn beoogde job. Het gaat in het algemeen over veiligheid op de werkvloer en alle aspecten die daarbij komen kijken. Op talloze werkvelden wordt de voorkeur gegeven aan kandidaten met dit certificaat, ook al is het niet bij wet verplicht. Weten waar het van pas komt? Bekijk de cursus, wellicht staat jouw droombaan ook in de bijbehorende opsomming.


 


Sociale hygiëne


 


Sociale hygiëne zou je simpelweg kunnen vertalen als 'leren omgaan met mensen'. Dit document is verplicht in de meeste horecazaken en het komt van pas bij met name lastige klanten - van wanbetaler tot vechtersbaas. Je leert wat te doen en wat vooral níet te doen in ongemakkelijke of onoverzichtelijke situaties, van hotel tot voetbalkantine en van dorpscafé tot hippe club.


 


Rijbewijs


 


Wellicht heb je al een rijbewijs, maar niet beseft hoe belangrijk het roze document kan zijn bij sollicitaties. Zet het altijd op je cv, want je rijbewijs opent meer deuren naar leuk en afwisselend werk dan je dacht, zoals runner.


 


Spreken in het openbaar


 


Spreken in het openbaar is, de term zegt het al, handig voor degenen die regelmatig een groep mensen toe moeten spreken. Dat zijn echt niet alleen de hoge pieten of woordvoerders van een bedrijf. Ook een marketingmanager of IT-medewerker moet wel eens een presentatie houden. Over een nieuwe huisstijl, of het omgaan met de nieuwe digitale omgeving. Sta je hier te hakkelen, weet je de juiste toon niet te vinden of kijk je continu naar de grond, dan valt zo'n spreekbeurt in het niets.


 


Digitale marketing (en schrijfcursus!)


 


Over marketing gesproken. Het leeuwendeel van deze branche vindt tegenwoordig online plaats. Moderne software helpt bij het vinden van de doelgroep, je moet alleen wel weten hoe je daar gebruik van maakt. Combineer dit met een schrijfcursus! Want hoewel er al geroepen wordt dat teksten schrijven door kunstmatige intelligentie wordt overgenomen, is dit net zo onzeker als het verdwijnen van print - dat is ook niet gebeurd. Computers kunnen niet denken, alleen rekenen.